Дойче веле: Истински ли са труповете в Буча - проверка на фактите

  • 05 април 2022 15:39

  • 40330
  • 41
Дойче веле: Истински ли са труповете в Буча - проверка на фактите
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Ужасяващите кадри се разпространяват от края на изминалата седмица: улици в град Буча, близо до Киев, са осеяни с трупове. Жертвите не носят униформи, а някои от тях са с вързани ръце. След като на 2 април беше публикуван снимков и видео материал на украинската армия, журналисти от цял свят също отразиха зверствата в Буча. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

В същото време в социалните мрежи се разпространява разпалваното от Русия скандално обвинение, че всичко е просто инсценирано. В Telegram руското Министерство на отбраната пише, че видеоклиповете от Буча са "инсценировка и провокация". Руското посолство в Германия се присъединява към това твърдение и заявява, че снимките и видеоклиповете от Буча са "поредната постановка на киевския режим за пред западните медии". А говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова дори е убедена, че САЩ и НАТО са "поръчали" записите, за да хвърлят вината върху Русия. 

Главният равин на Украйна показа видео от Ирпен и Буча

"Единият труп мърда ръката си, а другият се изправя"

Нито една от руските институции обаче не предоставя доказателства за тези твърдения. А проруски профили в социалните мрежи развиват следната теория: труповете изобщо не са истински, това са актьори, всичко е една голяма лъжа. За "доказателство" служи един видеоклип от Буча, за който потребител твърди, че "трупът вдясно мърда ръката си". А друг пише саркастично: "Трупове по улиците... Но почакайте, един от тях вдига ръката си. А друг изведнъж се изправя. Какво се случва тук в действителност?".

Само че във въпросното видео нито се вижда труп, който да вдига ръката си, нито пък някой внезапно се изправя. Проверихме и двете твърдения и открихме мястото, на което е заснет видеоклипът. Това е улица "Яблунска" в южната част на град Буча. На кадри от Google Streetview от 2015 година някои сгради от видеоклипа могат да бъдат разпознати, макар че оттогава насам там очевидно са били издигнати още постройки. Конвоят, от който е заснет видеоклипът, се е движил на североизток. В първото от цитираните по-горе твърдения за видеото се казва, че един от труповете вдига ръката си. Има се предвид едно от телата в дясната част на улицата, по която се движи конвоят. На пръв поглед действително сякаш нещо помръдва, когато автомобилът се приближава към тялото. Но това не е ръката му.

Извършеният от нас видеоанализ показва, че става дума за един вид зрителна измама, породена от капка дъжд на предното стъкло на автомобила, от който е заснето видеото. Именно тази капка, която вятърът плъзга нагоре по стъклото, създава впечатлението за някакво движение. В друга версия на клипа с по-добра резолюция ясно се вижда, че това е капка вода, а не мърдаща ръка. 

Второто твърдение се отнася до друго тяло, покрай което преминава автомобилът от конвоя. Твърди се, че в огледалото за обратно виждане може за миг да се види как трупът се изправя, след като конвоят го подминава. Но и това не отговаря на истината. Нашият видеоанализ установи, че тялото продължава да лежи на земята без да помръдва. Външните огледала за обратно виждане обикновено са изкривени, поради което зрителното поле също изглежда изкривено. Това, в комбинация с движението на превозното средство и на самата камера, обяснява защо се създава това впечатление. Забавено възпроизвеждане на видеото показва, че и в отражението на огледалото за обратно виждане тялото продължава да лежи на земята.  

Труповете в Буча лежали там от седмици

Разследване на "Ню Йорк Таймс" разкрива и това: сателитни снимки на американската компания "Maxar" показват, че труповете са лежали на улица "Яблунска" още на 19 март, а някои от тях дори по-рано - от 11 март насам. При сравнение на сателитните снимки от 19 март и разпространения на 2 април видеоклип става ясно, че и в двата случая телата лежат на абсолютно същите места по улицата. Така тези изображения опровергават руските твърдения, че труповете са се появили в Буча едва след изтеглянето на руската армия на 30 март.

Не е за първи път

Това не е първият случай от войната в Украйна, в който руските власти отричат предполагаеми военни престъпления, окачествявайки доказателствата за тях като фалшиви. Така например нападението срещу родилната клиника в Мариупол беше определено като "постановка" от постоянния представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН, както и от други представители на режима в Москва. При това нападението в Мариупол е подробно документирано, а руското правителство така и не представи доказателства за твърденията, че ставало дума за инсценировка.

Последвайте канала на

Дойче веле
40330 41

Свързани новини

Коментари 41

Добави коментар
✠Ер Зори: uni.su/RUV78D

2022.04.06 | 01:28

36
☞Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв, да умреш в ЛАЙНА, CATAНA от Xepakoвo, AMИH.¸¸¸...¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸.††††††.¸¸¸...¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸ ☞ГHYCEH БAНKЯНCKИ ДC-ГAД-БЪЛГAРОУБИЕЦ, BPЪЩAЙ MИЛИAPДИTE!!!: uni.su/FMvRm6 ☞MPИ CATAНA ОТ БAНKЯ, ПPOKЛET ДA CИ TИ И CEMETO TИ, AMИH.¸¸¸...¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸.††††††.¸¸¸...¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸ ☞Cнимkитe oт Бyчa ca cтo пpoцeнтa ФEЙK! ☞Ykpaинckaтa мoдифиkaция нa тakтиkaтa нa ИГИЛ, пpилaгaнa в Mocyл и Pakka. ☞Bcичko тoвa ce pъkoвoди oт oгpoмни мeдийни и пиap ekипи пoд koмaндвaнeтo нa aнгличaни и aмepиkaнци. ☞Poccия coзывaeт Coвбeз OOH в cвязи c пpoвokaциeй в гoрoдe Бyчa: uni.su/Es2O1b ☞Жуткие кадры из Бучи Минобороны РФ назвало провокацией киевского режима: uni.su/Uh8Ko5 ☞Трупы с белыми лентами.: uni.su/m69G1X ☞Россия расценивает ситуацию в украинском городе Буча как провокацию и угрозу мировой безопасности: uni.su/lFbNix ☞Постановка в Буче опровергнуть легко: uni.su/7YgMEb ☞Зачем Зеленскому нужен фейк о «зверствах» в Буче: uni.su/h8SjLC ☞Украинский фронт_5.4.2022: uni.su/VD0yv7
Уйо

2022.04.09 | 12:45

41
Какво ти е виновен Бойко е случаят бе простак?
Народа

2022.04.06 | 14:08

40
ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбицитe oт дc-милициoнepo-пoлитичeckaтa aбпфk-въpxyшka мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: uni.su/GXLtde
☠Мордор-унищожителя на сводници☠

2022.04.06 | 01:29

37
☞България към момента няма реални външни вpaгове! ☞Има обаче много вътpeшни зaптиeта-дyшмaни, който плaниpaно и цeлeнаcочeно унищожaвaт българският народ, и се опитват да ни вкарат във война, за да оcвoбoдят теритoрията за юдeйckитe cи гocпoдaри!: uni.su/gBNGME ☞Политическата антибългарска върхушка използва конфликта в Украйна, за да отклони вниманието на народа от геноцида който се извършва над българите! ☞Пpи Boйна пъpво ще ИЗБИBAME Bътpeшнитe Bpaгoвe нa БЪЛГAPИЯ!: uni.su/2YRge8 ☞Овластените ГЛАВОРЕЗИ, от селсkият kмет и пoлицaя, дo миниcтъpа, независимо от коя паpтия са, това са вътрешните врагове на българският народ!: uni.su/JYd1jX ☞Oтвличат, изнасилват, продават в робство, убиват и безчинстват както си щът!: uni.su/WIvxOd ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници надръвника: uni.su/sh6Vd7 ☞Гнyceн мaнгaл-cвoдниk пo Apнayтckи: uni.su/SJ4Bia ☞Гнycнa, дoлнa, пoдлa cвoдничka пo Гopянckи: uni.su/5y1JwX ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбицитe oт дc-милициoнepo-пoлитичeckaтa aбпфk-въpxyшka мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: uni.su/Br48hg ☞Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: uni.su/jckxvg ☞Боkо-Бългapoyбиeца е нaй-oпаcният вътpешен вpaг: uni.su/c4mMAd ☞Bлаcт, дoшла c kpъв cе взeма пaк с kpъв!: uni.su/Z3brCi ☞Пoлицaи, kоито cлyжaт нa бaндититe и мaчkат нaрoда cи, ще ce линчyвaт и тpeпят бeзмилocтнo!: uni.su/zMyX9W ☞Tpeпaне нa cвoдници, тypчeeщи ce мaнгaли-бългapoмpaзци, kмeтoвe, пpokypopи, cъдии, дeпyтaти, миниcтpи, милиapдeри, милиoнepи и рoдoвeтe им!: uni.su/SJ4Bia ☞Нeвинни oт бoгaтaшитe няма!: uni.su/0n5P7Z ☞Tpeпaне муй мaйkата, вcичко дpуго e тaшak!: uni.su/IiTd2K ♥Кoзият рoг: uni.su/fnabHz ☞Пoд Игoто 1952: uni.su/EuHIfV ♥Даваш ли даваш Балканджи Йово: uni.su/glIQ9R ☞Време Разделно: Е1: uni.su/CVMTqR Е2: uni.su/3rCK75 ♥Кой уши байрака: uni.su/8GXEYj ♥БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE: uni.su/DMWPKa ♥България над всичко!: uni.su/vOk4Fc ✞Амин✞
Георги Димитров

2022.04.06 | 10:27

39
От руските кагебисти всичко може да се очаква. В продължение на 30 г, от 1990 до днес, Путлер и неговата шайка мръсни комунистически ченгета са кроили планове за реванш за разпадането на СССР. Горбачов трябва да получи съответното признание за това, че демонтира СССР без кръв. Но Путлер трябва да бъде ударен от американска свръхзвукова ракета и веднъж завинаги заличен от лицето на земята. Колкото повече е на власт, толкова повече кръв ще пролее това говедо. СМЪРТНА ПУТИН! СЛАВА УЛРАИНИ!

2022.04.06 | 09:38

38
ЯЖТЕ МИ ХУУУУЯ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИИ
kiro gela

2022.04.05 | 18:56

32
Не не са!Дори и да има трупове не са убити от руснаците!
Ивайло Христов

2022.04.06 | 01:06

35
Ти откъде знаеш?
Гиро Кела

2022.04.05 | 19:05

34
Не. Те се самоубива, като преди това си вързаха ръцете зад гърба. Идиот!
Фалшиви трупове

2022.04.05 | 16:34

3
Абсолютни фалшификации. Аз така или иначе не вярвам на нищо казано или показано от Украйна, за мен всичко е фейк. Вярвам само на Русия.

2022.04.05 | 19:03

33
Какво правиш тук,а още не си заминал да живееш в Русия,не да вярваш,а да го преживееш.
Прогноза за времето

2022.04.05 | 18:43

31
Как направиха тези снимки от сателит, на тези дати е имало голяма облачност в региона. Хората явно са професионалисти.
scarface

2022.04.05 | 18:40

30
Путин приключвай ги тези артистчета че целя свят да чуе
В

2022.04.05 | 18:38

29
Клипа го има в тубата, как наистина мърдат труповете.
Майтапчи Йово

2022.04.05 | 16:15

1
Олигофрени, ам що чак сега излизат тези трупове бре:)))?!? А не още преди седмици?!?
Сателити

2022.04.05 | 18:34

28
Как направиха тези снимки от сателит, на тези дати е имало голяма облачност в региона. Хората явно са професионалисти.
Майтапчи Йово

2022.04.05 | 17:18

10
Между другото... в Ирак все още се търсят... химическите оръжия от твоите другари-джендъри, простако анонимен:)))!
Майтапчи Йово

2022.04.05 | 17:15

9
Анонимен малоумнико, снимка от сателит от преди седмици, какво ти говори бре, олигУфрен прост:)))?!? Хайде размърдайте си вече малко мътеницата в кухите тикви, че скоро ще трябва да ви казват... кога и как да вдишвате и издишвате, малоумници прости:)))!
долния дебил

2022.04.05 | 16:37

5
нали ги показват в другата статия снимани от сателит бе говньо малоумен, как може да нямате малко мисъл в простите си тикви

2022.04.05 | 16:21

2
Йово, много си тъп . Ами до преди няколко дни путлеристите бяха завзели града. Кой да ти ги снима.
юлиян

2022.04.05 | 17:46

18
Видео на разговор между Украински войник и неговия командир;Трябва ли да стреляме по всички, които нямат сини ленти на ръкава.Отговор-СТРЕЛЯЙТЕ.Вчера по орт или PLANETA RTR
видео

2022.04.05 | 18:30

27
То е вече излъчено . Има го и на английски.

2022.04.05 | 17:58

24
Ще го излъчи ама друг път когато излъчат снимките от полета на Гагарин. Хахахаха.

2022.04.05 | 17:55

22
Всичко е заснето и Русия ще го излъчи!

2022.04.05 | 17:54

19
Брей ?! ?пий си хапчетата редовно.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини