Санкциите на САЩ, Европа и Канада срещу Русия няма да засегнат МКС, съобщи шефът на Роскосмос

  • 02 април 2022 13:52

  • 1151
  • 1
Санкциите на САЩ, Европа и Канада срещу Русия няма да засегнат МКС, съобщи шефът на Роскосмос
© Getty Images

Американската агенция за космически изследвания НАСА,   Европейската космическа агенция ЕКА и Канадската космическа агенция отправиха сигнал, че санкциите срещу руската агенция Роскосмос няма да бъдат вдигнати, но те няма да засегнат дейността в интерес на Международната космическа станция (МКС). Това заяви генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин, предаде ТАСС.

Западните ни партньори се страхуват да не се разруши сътрудничеството относно МКС, в което ролята на Русия е от принципно важен характер, за да се гарантира жизнеспособността и сигурността на станцията, обясни Рогозин в Телеграм.

НАСА продължава сътрудничеството с Русия за Международната космическа станция

По думите му обаче това е неприемливо, тъй като санкциите се предвиждат да блокират финансово-икономическата и производствената дейност на високотехнологични предприятия, целта им е „да убият икономиката на Русия“. „Затова смятам, че нормалните отношения между партньорите в МКС и други съвместни проекти може да бъдат възстановени само при пълно и безрезервно анулиране на незаконните санкции“, изтъкна шефът на Роскосмос.

Санкциите могат да доведат до падането на МКС, заяви Рогозин

По-рано той съобщи, че е изпратил писма до НАСА, ЕКА и ККА с искане да бъдат вдигнати санкциите, наложени на руският Централен научно-изследователски институт за  машиностроене и Ракетно-космическия център „Прогрес“. Той подчерта, че ще чака отговор до 31 март, след което ще вземе решение докога да се използва МКС.

НАСА потвърди, че продължава сътрудничеството с Русия въпреки войната в Украйна

НАСА и ЕКА увериха от своя страна, че ще работят с посочените ведомства с цел по-нататъшно сътрудничество в интерес на МКС. Подкрепата за осигуряване на безопасни и успешни операции на МКС остава приоритет за САЩ, цитира Роскосмос реакция на шефа на НАСА Бил Нелсън. Новите и досегашните мерки за контрол върху износа на САЩ все така дават възможност за сътрудничество с Русия, за да се гарантира непрекъсната и безопасна експлоатация на МКС, изтъкна той.

Европейската агенция обеща да сезира по повод искането на Роскосмос страните членки на ЕКА, тъй като проблемът е от тяхна компетенция, допълва БТА.

Весела Найденова
1151 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
мигранти от юго-изток

2022.04.08 | 09:04

1
Предоставянето на оръжия е гаранция за проточването на конфликта и 100 процентова продоволствена криза, която е гаранция за озверели мигрантски вълни 100 пъти по-големи и яростни от тези които минаха досега. Те ще са гладни и идват в България.

Добави коментар

Водещи новини