Лукашенко заяви, че няма планове да разполага или да разработва ядрено оръжие в Беларус

  • 19 март 2022 06:53

  • 1123
  • 6
Лукашенко заяви, че няма планове да разполага или да разработва ядрено оръжие в Беларус
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Беларуският президент Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в заяви, че няма планове за създаване или за разполагане на ядрено оръжие в Беларус, съобщи ТАСС.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6179

"Не планирам да разполагам тук ядрено оръжие, да произвеждам тук ядрено оръжие, да създавам или да използвам това ядрено оръжие против когото и да било. Това никога не е било в плановете на беларуското ръководство и в моите планове", казва Лукашенко в интервю пред японския телевизионен канал Ти Би Ес, части от което цитира в петък агенция БелТА.

На въпрос дали тези планове биха могли да се променят в случай на влошаване на ситуацията, Лукашенко казва: "Не, такава ситуация, мисля, няма да има. Мисля, че и в Америка, и на Запад все още не са полудели в такава степен, че да решаваме този проблем с ядрено оръжие".

Същевременно Лукашенко предупреждава, че ако САЩ, Франция или Великобритания разположат ядрено оръжие в непосредствена близост до Беларус, той ще поиска от руския президент Владимир Путин да върне ядреното оръжие в страната. "За да не позволим в Беларус Хирошима и Нагасаки, за да не стане никога такова нещо и дори да няма такава заплаха за Беларус, аз казах: ако американците, Франция или Британия разположат ядрено оръжие в непосредствена близост до Беларус, да кажем в Полша, Литва или пък в Украйна, то аз ще поискам от Путин да ни върне ядреното оръжие, което ние някога предадохме на Русия".

Минск: Предотвратихме атентат срещу руски военни в Беларус

По-нататък Лукашенко обвинява САЩ за употребата на ядрено оръжие срещу японските градове Хирошима и Нагасаки през Втората световна война и повтаря твърдението, че военна необходимост за това не е съществувала, а единствено желание за демонстрация, че САЩ са се сдобили с ядрени оръжия.

Беларуският президент отхвърля в интервюто твърденията, че измененията в конституцията на Беларус, приети наскоро с референдум, позволяват разполагането на ядрено оръжие, като заявява, че и старата конституция не е била пречка за това.

Калина Христова
1123 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ДАСКАЛ

2022.03.19 | 10:59

6
ДРУГАРЮ ЛУКАШЕНКО, МОЛЯ ПАМПЕРСИТЕ, ВНОСНИТЕ ПРЕВРЪЗКИ... ДА ИЗЧЕЗНАТ ОТ БЕЛАРУС. НАПРАВЕТЕ СИ ВАШИ. И ХАРТИЯ ИМАТЕ И НЕ Е ЯДРЕНА ФИЗИКА :)

2022.03.19 | 09:50

5
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИИИ
Болшевишки гниди

2022.03.19 | 09:21

4
Какви планове можеш да имаш кретен капут.ински. Можеш само да въртиш свирки на изперк.алото склеротично джудже
бамба

2022.03.19 | 08:43

3
хахаха,боклука върти опашка,видя че Путин е пътник,поне тои да може да остане.

2022.03.19 | 07:24

2
Лъжеш като путлер.Какъв уй ви чака.
Еми...

2022.03.19 | 07:02

1
Лукашенко никой не я пита, тя е путинска проститутка. Ако Путин каже дигай задника, тя го вдига.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини