Столтенберг: Русия може да прибегне до употреба на химическо оръжие в Украйна

  • 15 март 2022 17:06

  • 3373
  • 8
Столтенберг: Русия може да прибегне до употреба на химическо оръжие в Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Опасяваме се, че Русия може да използва "фалшив флаг" в Украйна и да прибегне до употреба на химическо оръжие.Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на утрешното извънредно заседание в Брюксел на министрите на отбраната от пакта.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13365

Той отбеляза, че руската страна е използвала такова оръжие срещу политически противници и е помагала за употребата му от сирийския режим.

Използването на химическо оръжие е против международното право, подкрепено от Русия, и е напълно неприемливо, добави Столтенберг.

От месеци огласяваме списъка с руските лъжи - че няма на нахлуят в Украйна, че ще изтеглят войските от украинската граница, че ще защитят цивилните. Сега Москва разпространява абсурдни твърдения, абсолютни лъжи - за биологични и химически оръжия в Украйна, посочи генералният секретар.

Столтенберг съобщи, че стотици хиляди бойци от НАТО са поставени в повишена готовност, както и че отделни страни от алианса изпращат ракети "Пейтриът" в Полша и Словакия.

Нападението срещу един от съюзниците ще срещне решителен отпор от целия пакт, предупреди той. По неговите думи днес на фронта в Украйна за страната си се бият десетки хиляди войници, обучени от НАТО.

Китай трябва да се присъедини към останалия свят, като ясно осъди действията на Русия. Подкрепата за Москва е помощ за войната срещу суверенен народ с причиняване на смърт, огромно страдание и разрушения. Китай е длъжен, като член на Съвета за сигурност на ООН, да защитава международното право, а нахлуването в Украйна е в нарушение на това право, заяви Столтенберг.

По неговите думи руският президент Владимир Путин е отговорен за войната и може да я прекрати още сега, като се ангажира с добронамерена дипломация.

Призоваваме го да постъпи така, добави генералният секретар.

Той уточни, че на утрешното заседание на военните министри се очаква да бъде обсъдено дългосрочното осигуряване на източния фланг, а решенията се предвижда да бъдат взети през юни. По неговите думи се обмисля трайно повишаване на присъствието на силите на НАТО по източните граници.

Анджей Дуда: Използването на химически оръжия от Путин би дало зелена светлина на НАТО

Столтенберг призова държавите от пакта да влагат поне по два процента от БВП в отбрана.

По неговите думи първоначалните данни сочат, че дронът, паднал в Хърватия, не е пренасял боен заряд. Установено е, че дронът се е отклонил от курса и е паднал след изчерпване на горивото, поясни Столтенберг.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
3373 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Тк

2022.03.15 | 18:27

4
Вземи мухозол и се напръскай.
Platen optimist

2022.03.16 | 21:54

8
Hapvali sa ruski borsh i imat gazove.
Охаха

2022.03.16 | 19:04

7
Сладкият по.д-лец с бяла каска
не обичам смъртта

2022.03.15 | 19:05

6
Не дърпаи дявола за опашката...
Боцко

2022.03.15 | 18:35

5
Почват с к.рве нските номера.
факти

2022.03.15 | 17:39

3
а ви използвахте в сирия въобще се разкарай кравар
WERTHJK

2022.03.15 | 17:38

2
NOSTRADAMUS E PREDSKAZAL VSi4KO PRE Di VAZ,
кво искате от ПРОЗЗ МиЛИСОНЕр,, погарниКЯР

2022.03.15 | 17:18

1
ХулИОО е ТРУППППпппппп,, каГЕибеиския ПоМЯРР смешен кУХХ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини