Украйна пусна сайт за дарения в биткойни

  • 15 март 2022 12:03

  • 975
  • 2
Украйна пусна сайт за дарения в биткойни
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Украинското правителство пусна сайт в партньорство с платформите за криптовалути Еф Ти Екс и "Евърстейк", за да се насочват към украинската централна банка биткойни и други виртуални валути, събирани в подкрепа на Украйна срещу руската инвазия, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6297

На сайта, наречен "Помощ за Украйна" ("Aid for Ukraine"), потребителите могат да правят дарения в 10 криптовалути, сред които биткойн и етер, тетер или доджкойн.

"Криптовалутите играят значителна роля в отбраната на Украйна", заяви Олександър Борняков, заместник-министър по въпросите на дигиталната трансформация, цитиран в комюнике.

"Активите в криптовалути се оказаха извънредно ценна помощ за улесняване потока на финансиране към украинските граждани и войници и за привличане на интереса на световното обществено мнение", допълва той.

Благодарение на "Евърстейк", една от основните платформи в сферата на криптоактивите в Украйна, дарителите могат да правят дарения и в други криптовалути освен изброените на сайта. Предвидено е и добавянето на незаменими токени (NFT) - сертификати за автентичност на цифров обект.

От своя страна платформата Еф Ти Екс, базирана на Бахамските острови и основана от американския милиардер Сам Банкман-Фрайд, се ангажира да обръща средствата в долари и да ги препраща към Националната банка на Украйна.

Премиерите на Полша, Чехия и Словения ще се срещнат със Зеленски в Киев

Част от инициативата е и украинската платформа за обмен на криптовалути "Куна" (Kuna).

Сайтът "Помощ за Украйна" сочеше снощи в 23:30 ч. по Гринуич, че са събрани малко над 48 милиона долара от началото на конфликта при поставена цел за 200 милиона долара.

Средствата ще послужат за подкрепа на войските и цивилните, които изпитват жестока нужда от хуманитарна помощ, посочват членовете на партньорството в комюникето.

Константин Тодоров
975 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.03.15 | 12:37

2
кви биткойни бе? нали сте във война?

2022.03.15 | 12:33

1
Що е крипто ?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини