Швейцария налага нови санкции срещу Русия

  • 04 март 2022 18:03

  • 2089
  • 1
Швейцария налага нови санкции срещу Русия
© БТА

Швейцарското правителство днес разшири обхвата на на наложените срещу Русия санкции в съответствие с мерки, наложени от ЕС, които затегнаха правилата за износ и предоставяне на финансови услуги в следствие на най-голямата атака срещу европейска страната от Втората световна война, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 11777

От миналата седмица ЕС наложи редица финансови, енергийни и експортни забрани, както и забрани за пътуване. В рязко отклонение от традиционния си неутралитет Швейцария в понеделник наложи санкции, идентични с тези на ЕС, срещу руски лица и компании и замрази техните активи, за да ги накаже за инвазията в Украйна.

Виктор Орбан: Санкциите срещу Русия са нож с две остриета

Днес Швейцария наложи нови финансови мерки - включително забраняване на транзакции с Руската централна банка, прилагане на мерките за изключване на руски банки от международната система за разплащания СУИФТ и забраняване на експорта на редица стоки за Русия. Сред засегнатите стоки са такива, които "биха могли да допринесат за засилването на руския военен и технологичен потенциал или за разработки в отбранителния сектор или сектора на сигурността", които се употребяват в авиационната и космическата индустрия, както и някои стоки и услуги в петролния сектор.

Правителството също така задейства специален защитен статут за украински бежанци, за да може по-бързо да приема в страната избягали от войната украинци, без да се налага те да преминават през нормалната процедура за получаване на убежище. Швейцария заяви, че налагането на новите санкции остава съвместимо с неутралитета й и добави, че е включила изключения в санкциите, за да се увери, че те няма да попречат на хуманитарните дейности.

"Федералният съвет продължава да следи развитието на ситуацията от близо", заяви правителството. "Той сам ще реши дали да налага допълнителни санкции, въведени от ЕС срещу Русия", допълва то.

Теодора Павлова
2089 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Варварска русия се

2022.03.04 | 21:03

1
"харесвана" само от платените от нея Тролове.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини