Конфликтът в Украйна: Кои са вътрешните хора на Путин и кой командва войната?

  • 03 март 2022 18:41

  • 16185
  • 11
Конфликтът в Украйна: Кои са вътрешните хора на Путин и кой командва войната?
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Владимир Путин изглежда като самотната и единствена фигура, която води руските военни във високорискова война, която заплашва да унищожи  икономиката на страната му, пише BBC.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13314

Рядко той е изглеждал по-отдалечен от собствените си довереници, колкото в две скорошни изяви.

Като главен главнокомандващ на армията, Путин носи почти пълната отговорност за последиците от инвазията в Украйна. Въпреки това, той винаги е разчитал на дълбоко лоялния си антураж. Голяма част от хората в него също са стартирали кариерата си в руските служби за сигурност.

Въпросът е на кого руският президент може да разчита истински в този най-съдбовен момент?

Ако има такъв, то това е дългогодишният му довереник Сергей Шойгу, който следва линията на Путин за демилитаризиране на Украйна и защита на Русия от така наречената „военна заплаха от Запада“.

Това е човекът, който придружава Путин на лов и риболов и е бил споменаван многократно като потенциален негов наследник.

Но когато погледнете необикновената снимка, на която той е седнал неловко до руския началник на въоръжените сили, далеч от Путин, започваме да се чудим какво точно доверие му има руският президент в момента.

Тази снимка е направена три дни, след като Русия стартира „военната си операция“ в Украйна и срещна неочакваната украинска съпротива.

„Шойгу трябваше да марширува към Киев; той е министър на отбраната и трябваше да  спечели“, казва Вера Миронова, специалист по въоръжени конфликти.

Именно на него бяха приписвани заслугите за превземането на Крим през 2014 г. Той отговаряше и за военното разузнаване на ГРУ. Обвинен е и за две отравяния с нервнопаралитичен агент - смъртоносната атака през 2018 г. в Солсбъри във Великобритания и почти фаталната атака срещу лидера на опозицията Алексей Навални в Сибир през 2020 г.

Снимката изглежда още по-обезпокоително, когато се погледне в близък план. „Прилича на погребение“, казва Миронова.

Може да изглежда странно, но руският експерт по сигурността и писател Андрей Солдатов смята, че министърът на отбраната все още е най-влиятелният глас, в който Путин се вслушва.

„Шойгу не само отговаря за военните, но и отчасти поддържа руската идеология – а в Русия идеологията е предимно свързана с историята, а той контролира наратива“.

Като началник на щаба, негово задължение беше да нахлуе в Украйна и да я завземе възможно най-бързо.

Той изигра важна роля във военните кампании на Владимир Путин, откакто командваше армията по време на Чеченската война през 1999 г. Беше и начело на военното планиране за Украйна, като наблюдаваше военните учения в Беларус миналия месец.

Руският специалист Марк Галеоти определя ген. Герасимов като „никога неусмихващ се“ човек. Генералът също играе ключова роля във военната кампания за анексиране на Крим.

Някои доклади предполагат, че той е бил отстранен заради нескопосаното начало на инвазията в Украйна и твърденията, че войските му нямат доверие.

Андрей Солдатов смята: „Путин не може да контролира непрестанно всеки батальон и това е била ролята на генерала“. И макар министърът на отбраната да обича униформата си, той няма военна подготовка и трябва да разчита на професионалистите, добавя той.

„Патрушев е най-устременият ястреб,  който смята, че Западът от години се стреми да превземе Русия“, казва Бен Ноубъл, доцент по руска политика в University College London.

Той е един от тримата най-лоялни хора на Путин, които са служили с него през 70-те години на миналия век в Санкт Петербург.

Другите двама са шефът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников и ръководителят на външното разузнаване Сергей Наришкин. Целият вътрешен кръг на президента Путин е известен като „силовик“, но това трио е още по-близо до него.

Малцина имат толкова голямо влияние върху президента, колкото има Николай Патрушев. Той не само работи с него в старото КГБ през комунистическата епоха, но и го сменя като ръководител на ФСБ от 1999 до 2008 г.

По време на заседание на Съвета за сигурност на Русия, провело се три дни преди инвазията в Украйна, Патрушев изложи мнението си, че "конкретната цел на САЩ е разпадането на Русия".

Сесията беше проведена като необичайна театрална постановка. Човек по човек, хората от екипа по сигурността пристъпваха до трибуната и изказваха мнението си по въпроса за признаването на независимостта на подкрепяните от Русия бунтовници в Украйна.

Николай Патрушев издържа теста.

Наблюдателите на Кремъл казват, че президентът се доверява на информацията, която получава от службите за сигурност, повече отколкото на всеки друг източник, а Александър Бортников – директорът на ФСБ, се смята за част от вътрешното светилище на Путин.

Той е още един доайен от ленинградското КГБ. Бортников пое ръководството след оттеглянето на Николай Патрушев.

ФСБ има значително влияние върху други правоприлагащи служби и дори има свои собствени специални части.

Бортников е важен, но руският президент не приема съветите му толкова навътре, смята Андрей Солдатов.

След това трио, Сергей Наришкин- директор на Службата за външно разузнаване, остава редом с президента през по-голямата част от кариерата си.

Когато беше помолен за оценката му на ситуацията, той се разтревожи и обърка репликите си само за да получи следния отговор от президента: „Не това обсъждаме“.

Сесията бе показана на руската публика така, че този момент да не бъде пропуснат в никакъв случай.

Андрей Солдатов смята, че Путин просто се е наслаждавал на момента: „Той обича да играе игри със своя вътрешен кръг, затова и направи така, че Наришкин да изглежда като глупак“.

Сергей Наришкин продължително е следвал Путин в Санкт Петербург през 90-те години на миналия век. През 2004 г. той става част от офиса на руския президент, а след това е говорител на парламента. Той оглавява и Руското историческо дружество. Според Солдатов, Наришкин успява да оправдае действията на Путин с идеологически основания.

Миналата година той даде интервю за Би Би Си, в което отрече Русия да е извършвала отравяния, кибератаки или да се е намесвала в изборите в други страни.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
16185 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Боби

2022.03.03 | 19:24

3
капутин,дано те изнасилват до дупка!Изверг недоклатен!
Бай бай байдан

2022.03.04 | 01:34

11
Ей левак какво разбираш ти?
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2022.03.03 | 20:40

10
ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ОПЛАКВАЧКИ ДЕТО НЕ СА CТЪПВАЛИ В ПОДEЛЕНИЕ И НЕ СА ВИЖДАЛИ АВТОМАТ НА ЖИВО, ЦЯЛ ДЕН ПЛАЧАТ КАТО ДEBИЦИ ЗА КУP ТУК.
Путинофил

2022.03.03 | 19:50

8
Същите тези милиционери пуснаха Путин по пързалката.
Анонимен

2022.03.03 | 19:54

9
Същите тези милиционери ще му подадат "Възглавницата "
free

2022.03.03 | 19:44

7
Путлер - Капут
Няма русия.

2022.03.03 | 18:51

1
Има Варварландия.
Сто години

2022.03.03 | 19:34

6
руските деца ще плащат репарации на Украйна. Заради един Варварин.
Сто години

2022.03.03 | 19:34

5
руските деца ще плащат репарации на Украйна. Заради един Варварин.
:)

2022.03.03 | 19:30

4
Скоро следва депутинатизация !
Боби

2022.03.03 | 19:23

2
Мри джудже тъпо!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини