Руска водка е изтеглена от магазините във Финландия, Швеция и Австралия

  • 01 март 2022 10:28

  • 1515
  • 3
Руска водка е изтеглена от магазините във Финландия, Швеция и Австралия
© Novini.bg

Държавните компании, които отговарят за продажбата на дребно на алкохолни напитки във Финландия и Швеция, обявиха снощи, че са изтеглили всички руски напитки от магазините след инвазията на Русия в Украйна, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13536

Финландското дружество "Алко" (Alko) уточни, че руските напитки са изтеглени и от онлайн продажби. Говорителката Ану Коскинен заяви, че ситуацията в Украйна е шокираща. 

Групата предлага над 11 000 продукта, от които трийсетина руски, повечето водка.

Канада изтегля руската водка от магазините

Мярката е символична, тъй като се отнася до 0,1 на сто от оборота на "Алко", но е взета в знак на солидарност с Украйна, както сториха други финландски компании като "Ес" (S), обединяваща множество фирми, която изтегли около 50 продукта.

В съседна Швеция "Системболагет" (Systembolaget) взе подобно решение. Държавната компания реши незабавно и безсрочно да спре от продажба всички стоки от руската си гама и да отмени всички презентации на руски продукти.

В Австралия украинската диаспора принуди най-голямата верига за продажба на алкохол "Индевър груп" (Endeavour group) да спре продажбата на руска водка в своите магазини, предаде ТАСС. Пресслужбата на компанията съобщи, че руските стоки ще бъдат изтеглени от продажба в течение на няколко дни, включително и в интернет.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1515 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.03.01 | 19:00

3
Ми спрете и руската музиката и вятъра които духа от там а бежанците дето живеят във държавта ви направо по стълбовете със надпис руснак!МАЛОУМНИЦИ!
Stamatis

2022.03.01 | 11:24

2
Вече са я заплатили търговците при покупката, платили са данъци и акцизи. Сега ще пинат по една студена водка тези търговците в Скандинавието!
Котарак

2022.03.01 | 11:01

1
Сега е момента да я внасяме по три лева бутилката.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини