Австрия: Санкциите на ЕС ще засегнат Владимир Путин и Сергей Лавров

  • 25 февруари 2022 16:12

  • 737
  • 0
Австрия: Санкциите на ЕС ще засегнат Владимир Путин и Сергей Лавров
84 2дни
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Санкциите, които Европейският съюз смята да наложи на Русия заради нейната агресия срещу Украйна, ще засегнат президента и външния министър на страната Владимир Путин и Сергей Лавров" , това каза канцлерът Австрия Карл Нехамер, предаде РИА новости.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13944

По думите на премиера във Виена  сред ръководителите на 27-те членки на блока по този въпрос е било постигнато съгласие.

"Санкциите срещу Лавров и Путин не включват ограничаване на пътуванията им в страни от ЕС", каза още министър-председателят на Австрия.

Нехамер допълни, че ЕС и членките на 27-те ще издават дипломатически паспорти на граждани на Руската федерация след задълбочени проверки. "Въпросните хора ще получават документите само след като се установи, че те не представляват потенциална опасност за страната, в която искат да пребивават", каза канцлерът.

"Информацията за включването на държавния глава и министъра в санкционния списък бе потвърдена и от върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел", добави РИА новости.

ЕС: Русия ще се сблъска с най-тежката си блокада

Според официален източник от Брюксел държавите от ЕС са се споразумели да замразят активите на руския президент и на външния министър. "Това е договорено при изпълнението на решенията от специалната среща на върха на ЕС в четвъртък вечерта", каза той.

Освен това служителят на ЕС заяви пред агенция Ройтерс, че се работи по други елементи от третия кръг санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

"Действаме възможно най-бързо", каза той и добави: ЕС би могъл да се насочи и към много олигарси.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
737 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини