Вижте разказ от епицентъра на кризата в Украйна

  • 23 февруари 2022 08:23

  • 4596
  • 10
Вижте разказ от епицентъра на кризата в Украйна
© Gettyimages/архив

Над 1600 снаряда са паднали в пограничните села на Донецка и Луганска области, каза репортерът на бТВ Стоян Георгиев, който преди три седмици посети именно този район.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13752

По думите му се цели унищожаване на инфраструктурата. Той разговаря и с местните хора, които доскоро бяха спокойни, че война няма да има, но сега са на друго мнение.

Зеленски обяви, че свиква резервисти за армията

Иван Вервейко е жител на град Волноваха, Донецка област. Територията е контролирана от Украйна и е на самата граница с така наречената Донецка Народна република.

„Това, което разбираме, е че Русия настъпва активно, за да стигне до границите на Донецка и Луганска област. За нас това звучи наистина страшно, защото тук живеят семействата ни, близките ни. Ние нямаме къде да отидем и не знаем кой и къде ще ни приеме заедно с нашите деца и родители. Това е най-голямият страх на мирното население“, разказа Иван Вервейко пред бТВ.

Екипът на бТВ посети Валноваха и района преди три седмици, но днес ситуацията е корено различна, разказва Иван.

„С вас бяхме в Миколаевка и Новогнатовка. Тези села от петък, час след полунощ започнаха да ги обстрелват. Разговарях и с местните хора. Това установи и мисията на организацията за сигурност и сътрудничество. Мисията, която следи и регистрира стрелбата. Някъде около 1500 снаряда паднаха само в тези две малки села. В Николаевка са разбити 12 къщи, в другото село Новогнатовка са разбити 18 къщи. Снарядите падат на улицата, осколките се разбиват по обшивките на домовете, по терасите“, разказва Иван.

Местното население вече се готви да бъде атакувано.

„Разбираемо е да се опитваме да изведем своите жени, деца и близки на спокойна територия. Нека цяла Европа, и вие да разберете – в днешния ден всички оръжейни магазини в Украйна са празни, в тях няма никакво оръжие, хората са изкупили всичко“, казва Иван.

В граничния с така наречената ДНР град Волноваха и съседните села от петък няма вода. Хората търсят кладенци, за да си набавят вода за елементарни нужди. Трансформаторите са разбити от снаряди, като целта е мирното население да бъде лишено от осветление, интернет, газ и инфраструктура.

„Ние не разбираме действията на Руската федерация – ще обстрелват ли домовете ни или не, ще завзема ли нашите територии или не. Не разбираме и не знаем как ще се развива конфликта. Нашите връстници и приятели също са се подготвили с всичките си карабини и ловни оръжия, всичко са приготвили и са готови да дадат отпор на окупатора и няма да напуснат своята територия“, бясни Иван.

В град Волноваха живеят около 25 хиляди души. При атака на Русия извън границите на сепаратистките зони, това ще са първите населени места, които ще понесат удара.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4596 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2022.02.23 | 11:21

9
Руските окупатори трябва един път и завинаги да се сложат на място

2022.02.23 | 11:37

10
Ами Русия така ни е освободила. В разрез с международното право и със санкции от Англия и Германия.

2022.02.23 | 11:20

8
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!

2022.02.23 | 11:20

7
Вижте САЩ колко са толерантни,нито веднъж неса заплашили Куба нито веднъж.А Путин се тресе и реве само за война.Зсщо тее страх нали имате толкоз атоми!!!

2022.02.23 | 10:28

6
За земя се водят войни. Ние подарихме нашата за две зими в Пунта Кана и тилифонче.

2022.02.23 | 09:27

2
КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИ

2022.02.23 | 10:27

5
РУСКИ ЦЪРВУУУУУУУУУУУЛ
Гост

2022.02.23 | 09:16

1
А защо не отразявате събитията и от страната на не подконтролните територии а ? Можеше много интересни и нови за вас неща да научите подлоги!

2022.02.23 | 10:27

4
Едва ли. По скоро ще вземе да лъсне истината за платените отцепници и руските "миротворци". И тогава не знам какво ще пишете.
каква криза

2022.02.23 | 09:53

3
каква криза, там се трепят от 7 години. локална война се води

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини