Медия от САЩ: Русия може да нападне Украйна след 20.02.2022 г.

  • 17 февруари 2022 12:37

  • 3051
  • 0
Медия от САЩ: Русия може да нападне Украйна след 20.02.2022 г.
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Русия може да нападане Украйна след 20 февруари 2022 г.", написа американското списание "Политико".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14021

Според изданието от САЩ датата 20.02. 2022 г. е ключова по няколко причини.

"Първо, на този ден завръшват руско-беларуските военни учения "Съюзна решителност 2022". Това са най-масовите маневри на територията на бившия Съветския съюз след края на Студената война, написа още "Политико".

"Второ, 20 февруари е финалният ден на Мюнхенската конференция по сигурността. Във форума в южния германски град се очаква да участват държавният глава на Украйна Володимир Зеленски, вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и американският държавен секретар Антъни Блинкън. В конференцията се очаква да участват и държавници от страни-членки на НАТО, Европейския съюз, а също и представители на Русия, Китай и други държави от цял свят", добави изданието.

"Руският президент Владимир Путин може да се възползва от отсъствието украинския си колега от Киев и да предприеме агресивни действия", допълни цитираната медия.

Спътникови снимки показват движение на руска военна техника около границата с Украйна

Според изданието въпросният ден е важен и в още едно отношение. "Тогава е последният ден на Олимпийските игри в Пекин. Стопанинът на Кремъл не би предприел агресивни действия спрямо други държави, за да не ядоса лидера на Китай Си Цзинпин, който подкрепя Москва по редица въпроси и се обявява против разширяването на НАТО в Източна Европа", посочи още медията от САЩ.

"Политико" припомни, че руско-грузинският конфликт, довел до отцепването на Южна Осетия и Абхазия от Тбилиси, започна на 8 август 2008 г. - първия ден на Летните олимпийски игри. "Тогава домакин на най-големия спортен форум в света отново бе китайската столица", добави списанието.

"Ако Путин не предприеме агресивни действия до 1 март, вероятно много хора по света ще въздъхнат с облекчение", написа "Политико".

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3051 0

Свързани новини

Водещи новини