Норвегия подсилва военния си контингент в Литва покрай кризата около Украйна

  • 15 февруари 2022 12:35

  • 842
  • 0
Норвегия подсилва военния си контингент в Литва покрай кризата около Украйна
©

Норвегия съобщи днес, че изпраща в Литва допълнително "50-60 войници" в рамките на новите мерки за насърчение, предприемани от НАТО на фона на регионалните напрежения в Украйна, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13102

"Става дума главно да докажем своята солидарност към нашите съюзници по източния фланг недалеч от Русия", каза на пресконференция министърът на отбраната Од Рогер Еноксен.

Допълнителният контингент ще бъде разположен в Литва незабавно като попълнение на сегашния от 140 норвежки войници под германско командване в рамките на мисия за "засилено предно присъствие" на НАТО.

Киев: Украйна и Западът успяха да предотвратят ескалация от страна на Русия

Алиансът реши да разположи такива многонационални батальони в Полша и балтийските страни след анексията на Крим от Москва през 2014 г.

Западът се опасява от руско военно нашествие в Украйна, край чиито граници Москва е разположила над 100 000 военни, и Германия също засили контингента си в Литва.

Русия може скоро да атакува Украйна, изтъкна на същата пресконференция външната министърка на Норвегия Аникен Хюитфелт.

Русия винаги отричаше да има подобни намерения и заяви днес, че започва да изтегля някои поделения от армията си, разположени близо до границите с Украйна, обратно в гарнизоните им.

През втората половина на март Норвегия се очаква да стане домакин на учението "Колд респонс 2022" - най-мащабните маневри на НАТО в Арктика от края на Студената война, в които е предвидено да участват близо 35 000 войници.
 

Последвайте канала на

Калина Христова
842 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини