Ако Валиева спечели медал, няма да има церемония по награждаване в Пекин

  • 14 февруари 2022 14:30

  • 1819
  • 0
Ако Валиева спечели медал, няма да има церемония по награждаване в Пекин
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Ако 15-годишната фигуристка Камила Валиева спечели медал от индивидуалната надпревара при жените на олимпийските игри в Пекин, няма да бъде организирана церемония по награждаване, пише bTV. 

Потвърдиха положителната допинг проба на Валиева

Това стана ясно след изявление на Международния олимпийски комитет. По-рано през деня рускинята получи разрешение от Спортния арбитражен съд в Лозана да продължи с участието си на най-важния спортен форум на планетата. Преди дни стана ясно, че през декември Валиева е дала положителна допинг проба, резултатът от която стана ясен едва на 8 февруари. Според КАС обаче тя не може да носи отговорност за употребата на съответното вещество, тъй като няма 16 години. 

Хванаха с допинг рускинята, изпълнила уникален скок на Олимпиадата?

"В интерес на уважението към спортистите и членовете на олимпийските комитети, няма да бъде организирана церемония по раздаването на медали в отборната дисциплина във фигурното пързаляне в Пекин. Тя би трябвало да включва спортист, който има положителна "А" проба за допинг, а нарушението все още не е официално. Ако госпожа Валиева завърши в топ 3 в женската индивидуална надпревара, също няма да се организира такава церемония", пишат от МОК. 

15-годишната рускиня помогна на своя тим да спечели златото, изпълнявайки невижданите на Игри до момента четворни скокове. Медалите обаче така и не бяха раздадени. 

Самото решение Валиева да продължи да участва в надпреварите, а отговорност да се търси от треньорите ѝ и лекаря, доведоха до остри международни реакции. С официални позиции излязоха от Олимпийския и Параолимпийския комитет на САЩ.

"Разочаровани сме от посланието, което това решение отправя. Отговорност на всички в олимпийското движение е да защитим почтеността на спорта и да изискваме спортистите, треньорите и всички останали да поддържат най-високи стандарти. Състезателите трябва да знаят, че ще има честна надпревара. За съжаление, днес това право им бе отнето. Това е поредната страница от системното и всеобхватно незачитане на чистия спорт от страна на Русия. Знаем, че случаят още не е приключен и призоваваме цялото олимпийско движение да продължи да се бори за чист спорт от името на всички атлети по света.", пишат те. 

Ако все пак след Игрите разследването признае рускинята за виновна, тя ще трябва да върне спечелените отличия.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1819 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини