Александър Лукашенко обяви, че е готов да се оттегли, ако обстановката в страната се успокои

  • 05 февруари 2022 15:57

  • 2061
  • 3
Александър Лукашенко обяви, че е готов да се оттегли, ако обстановката в страната се успокои
© gettyimages

Президентът на Беларус Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в заяви в интервю с руския журналист Владимир Соловьов, откъси от което днес бяха качени в канала му в You Tube "Соловьов лайв", че е готов да се оттегли от ръководството на страната, ако обстановката в нея се нормализира.

В отговор на въпроса колко години още възнамерява да оглавява държавата, президентът заяви, че ще бъде начело на Беларус в случай на началото на война или при възникване на ситуация, подобна на тази след президентските избори през 2020 г.

"Повярвайте ми, аз съм президент не защото много ми се иска да съм президент", подчерта Лукашенко и обясни, че в тази си длъжност той е зависим от много обстоятелства.

Лукашенко: Войната е възможна само ако Беларус или Русия бъдат атакувани

Лукашенко заяви, че ако обстановката в страната се нормализира, ще бъде избран негов наследник, макар че журналистите отсега правят хипотези кой може да оглави Беларус. Той направи паралел с времената на управление на съветския лидер Леонид Брежнев, който остана начело на държавата до края на живота си.

"Сега разбирам колко зависим е бил той не само от обстоятелствата, но и от хората, които са го окуражавали и поддържали", каза беларуският президент.

"Просто си обвързан с всичко, със страната си, която си изградил със собствените си ръце", призна Лукашенко и заключи, че това не е просто служба, а призвание.

На 9 август 2020 г. в Беларус се проведоха президентски избори и според данните на Централната избирателна комисия те бяха спечелени от Лукашенко. На второ място остана представителката на опозицията Светлана Тихановска, която не призна резултатите и напусна страната. Тогава в страната започнаха масови протести, които в първите дни бяха съпроводени от сблъсъци със силите на реда, припомня БТА.

Мая Йорданова
2061 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
popche

2022.02.06 | 14:29

3
неможе беларус да има двама президенти лукашенко и путин
Катана Катана

2022.02.05 | 18:13

2
края му е многу хорорен.
Катана Катана

2022.02.05 | 18:13

1
страх лозе пази

Добави коментар

Водещи новини