Арест за бивш американски дипломат, държан за наркотрафик в Русия

  • 27 януари 2022 15:35

  • 587
  • 0
Арест за бивш американски дипломат, държан за наркотрафик в Русия
© gettyimages

Бивш американски дипломат е държан под стража в Русия за контрабанда на наркотици, съобщиха руските власти, които редовно спорят с американските по повод техни граждани, задържани в другата страна, съобщава БТА.

Следствието продължава да работи по наказателно дело срещу гражданина на САЩ Марк Воугъл.

Прокуратурата в Германия обвини в шпионаж гражданин на Русия

Бившият американски дипломат е обвинен в контрабанда и притежание на наркотици в големи размери, заяви в комюнике министерството на вътрешните работи. За тези престъпления руският закон предвижда дългогодишен затвор.

Според руските власти Воугъл е бил арестуван от митничари, когато пристигнал на летище Шереметиево в Москва с жена си с полет от Ню Йорк. В багажа му били открити марихуана и масло от канабис, укрити в опаковки на контактни лещи за очи и кутии за електронни цигари.

Медии в Русия уточняват, че инцидентът се е случил през август 2021 г.; у американеца са били намерени 11 грама марихуана и 8 грама масло от канабис. Според агенция Интерфакс Воугъл, който работел като преподавател в московско училище, настоява, че марихуаната е била за медицински цели и му е била предписана в САЩ след операция на гръбначния стълб. Русия не признава медицинската употреба на тази дрога; Воугъл твърди, че не е знаел това.

ТАСС информира, че в англо-американското училище, където е работел Воугъл, са извършени обиски в рамките на разследването срещу него. Разпространено от вътрешното министерство видео показва, че са иззети документи, лични вещи и бейзболна бухалка. Американецът е бил арестуван, защото е можел да се скрие в посолството на САЩ, където е работел по-рано и до май 2021 г. е имал статут на дипломат, както и неговата съпруга. Според една от версиите на следствието той може да е използвал статута си, за да организира канал, чрез който в Русия да се доставят наркотици и да се пласират впоследствие сред учениците от англо-американското училище.

Мая Йорданова
587 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини