Антъни Блинкън се обяви срещу налагане на санкции срещу Русия заради Украйна сега

  • 23 януари 2022 18:08

  • 4007
  • 0
Антъни Блинкън се обяви срещу налагане на санкции срещу Русия заради Украйна сега
© Getty (архив)

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отхвърли днес идеята за налагане на икономически санкции срещу Русия сега, като обясни, че това би подкопало възможностите на Запада да възпре евентуална руска агресия в Украйна, предаде Ройтерс.

"Целта на тези санкции е да възпре руската агресия. Затова ако те бъдат задействани сега, ще се загуби възпиращият ефект", каза Блинкън в интервю за Си Ен Ен. Той подчерта, че ако още една руска военна част навлезе в Украйна по агресивен начин, това ще предизвика значителна реакция.

На въпрос на водещ от тв канал Си Би Ес дали ръцете на САЩ по отношение на Украйна са вързани, защото Вашингтон се нуждае от подкрепата на Москва за налагане на контрол върху иранската ядрена програма държавният секретар отговори: "Ни най-малко".

Русия е струпала войски по украинската граница, което породи загриженост у Запада, че може да нападне. Западът заплаши Русия с нови санкции, ако това се случи, а Москва твърди, че няма агресивни намерения, припомни Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Валери Зайцев
4007 0

Свързани новини

Водещи новини