Лукашенко насрочи референдум за одобряване на нова конституция на страната

  • 21 януари 2022 08:41

  • 363
  • 0
Лукашенко насрочи референдум за одобряване на нова конституция на страната
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Беларус Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в насрочи спорен конституционен референдум за 27 февруари, въпреки че според критиците е вероятно резултатът от вота да бъде фалшифициран, съобщи ДПА.

Днес Лукашенко подписа указ за определяне на датата на референдума, на който гласоподавателите трябва да решат дали да приемат или отхвърлят новата конституция, съобщи правителството.

Обезвреждане на заплахи по границите на Русия и Беларус ще се отработва на съвместни военни маневри

Критиците, сред които е и лидерът на опозицията Светлана Тихановская, призоваха Европейския съюз, САЩ, Великобритания и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да не признават референдума, който в писмо те определиха като незаконен. Те също така поискаха да бъдат наложени нови санкции на режима на Лукашенко.

Наред с широките си правомощия Лукашенко се стреми да даде на беларуския парламент (Национално събрание) почти неограничени правомощия. Очаква се той да назначи себе си за негов председател, което ще му осигури имунитет за подвеждане под отговорност.

Лукашенко е обвиняван в убийства, изтезания и други тежки престъпления срещу човечеството след кървавото потушаване на мирните протести, които се разразиха, след като той заяви, че е спечелил избори, които се смятат за фалшифицирани. Той не е признат за президент от ЕС, предаде БТА.

Широко разпространено е мнението, че той е организирал криза с мигранти в Европа, като умишлено е организирал хора от обхванати от войни региони да стигнат до границите на ЕС в отговор на санкциите, наложени на Минск от ЕС.

Тихановская заяви, че гласуването (на референдума - бел. ред.) би било невъзможно предвид нивото на репресии в Беларус и липсата на независими медии.

Лукашенко също така е закрил няколко неправителствени организации и е вкарал в затвора стотици дисиденти.

Опозицията днес призова хората да унищожават дадените им на референдума бюлетини.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
363 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини