Байдън е уведомил по телефона президента на Украйна за разговора си с Путин

  • 10 декември 2021 06:36

  • 405
  • 0
Байдън е уведомил по телефона президента на Украйна за разговора си с Путин
© Getty Images/Guliver (архив)

Украинският президент Володимир Зеленски е обсъдил в хода на продължил час и половина телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън възможните формати за намирането на изход от конфликта в Източна Украйна. Това съобщи днес самият Зеленски в "Туитър", цитиран от Ройтерс.

"Президентът на Съединените щати ме информира за съдържанието на преговорите му с [руския президент Владимир] Путин", написа Зеленски. По думите му двамата са засегнали и курса на вътрешните реформи в Украйна.

Джо Байдън изключи възможността САЩ да изпратят войски за защита на Украйна

Говорител на президентството в Киев каза, че Зеленски е благодарил на Байдън за постоянната, твърда и решителна подкрепа на САЩ за Украйна. Двамата президенти са разговаряли за начините да се помогне на Украйна в борбата й с хибридната агресия и са дискутирали как да се укрепи енергийната стабилност на страната, каза още говорителят, предаде Ройтерс.

ТАСС цитира началника на президентската канцелария Андрий Ермак, според когото Зеленски възнамерява да се срещна през следващата седмица в Брюксел с новия канцлер на Германия Олаф Шолц и президента на Франция Еманюел Макрон. Те щели да обсъдят организирането на среща на върха на т.нар. Нормандска четворка (Германия, Русия, Украйна и Франция).

Пред тв канал "1 плюс 1" Ермак каза още, че Байдън уверил събеседника си, че САЩ оказват и ще оказват на Украйна "цялата необходима помощ" за да може тя да се противопостави по всякакъв начин по всяко време.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
405 0

Свързани новини

Водещи новини