Лукашенко разпореди да се вземат ответни мерки заради новите санкции на ЕС

  • 03 декември 2021 15:33

  • 827
  • 0
Лукашенко разпореди да се вземат ответни мерки заради новите санкции на ЕС
© Getty Images/Guliver (архив)

Беларуският президент Александър Лукашенко нареди да бъдат подготвени ответни мерки в отговор на новите санкции, наложени от Европейския съюз и други държави срещу Минск, предаде ДПА, като се позова на агенция БелТа.

Правителството на Беларус трябва да подходи към въпроса фундаментално, без губене на време и ясно, заяви днес Лукашенко на среща за икономическото развитие на страната. По думите му Беларус не за първи път е подложена на санкционен натиск и вече е създала кризисен екип.

Беларуското външно министерство обяви по-рано, че ще предприеме "сурови, асиметрични, но подходящи мерки" в отговор на санкциите, наложени вчера от ЕС.

Лукашенко посочи, че икономиката на Беларус е обект на невиждан външен натиск, предаде Ройтерс. "Нашата икономика е подложена на външен натиск с невиждани размери и дълбочина", каза той, цитиран от БелТа. "Агресивната реторика продължава", заяви президентът. Според него страната е успяла да запази икономическия си растеж.

Лукашенко готов да спре транзита на руски газ, ако Полша затвори границатаИкономиката се е свила с 0,9 процента миналата година, а Световната банка очаква растеж с 1,2 процента тази година, показват прогнози от октомври.

Лукашенко заяви, че беларуските власти трябва да осигурят намаляване на инфлацията до 6 процента през 2022 г. Към 1 ноември нивото й е било 10,5 процента, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
827 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини