Лавров: В Глазгоу Западът се опита да принуди другите да спрат развитието си

  • 23 ноември 2021 14:06

  • 3012
  • 0
Лавров: В Глазгоу Западът се опита да принуди другите да спрат развитието си
© Getty images

Развитите западни страни, които са влезли в постиндустриален режим, на 26-та конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP26) в Глазгоу, очевидно, са се опитали да задължат останалите да се откажат от замърсяването на околната среда и следователно от развитието. Това заяви руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи във вторник на международния форум на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСИП), предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

„Имаше очевидно желание на развитите западни страни, които вече бяха влезли в постиндустриалния режим на своите икономики, [да постигнат] останалите да спрат да замърсяват и следователно да спрат да се развиват. Балансът между интересите на опазването на климата, опазването на околната среда и легитимните интереси на социално-икономическото развитие на страните, които са на много по-ниско ниво, беше ключът в нашата позиция и в резултат тази логика надделя в Глазгоу и намира отражение в неговите решения“, каза още от ръководител на руската дипломация.

Министърът увери, че руската страна ще продължи последователно да работи на международни платформи „в полза на балансиран, недискриминационен подход към енергийния преход“. „Ще настояваме за възможно най-пълно отчитане на особеностите на всички държави без изключение“, обобщи той.

Антониу Гутериш: Климатичната катастрофа продължава да тропа на вратата

На 13 ноември делегати от близо 200 държави, участващи в COP26, със закъснение от един ден, договориха текстовете на заключителните документи на форума, една от ключовите разпоредби на които беше приемането на правила за прилагане на чл.6 на Парижкото споразумение, прието през 2015 г. Предишният форум - COP25 - се проведе в Мадрид през 2019 г. и завърши с неуспех именно защото страните не успяха да постигнат споразумение как да изпълнят Парижкото споразумение.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
3012 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини