Кремъл разкритикува американската истерия, след като САЩ изразиха безпокойство от руски изявления за Украйна

  • 21 ноември 2021 15:55

  • 760
  • 0
Кремъл разкритикува американската истерия, след като САЩ изразиха безпокойство от руски изявления за Украйна
© Getty images (архив)

Кремъл разкритикува днес американската "истерия", след като вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази безпокойство от руски изявления за Украйна, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Тази истерия е създавана по изкуствен начин. Тези, които докараха своите въоръжени сили от другата страна на Атлантика, тоест Съединените щати, ни обвиняват в необичайни военни дейности на наша територия. Това изобщо не е логично и прилично", каза Дмитрий Песков (на снимката), прессекретарят на руския президент Владимир Путин, в предаването "Москва. Кремъл. Путин" по държавната телевизия "Русия 1".

"САЩ  са сериозно обезпокоени от действията на Русия спрямо Украйна", заяви Блинкън по време на посещение в Сенегал вчера.

Путин не е приключил с превземането на украински територии, опасяват се в САЩ

Държавният секретар на САЩ нарече руските военни дейности на украинската граница "необичайни". "Наистина сме разтревожени от някои изявления, които чухме както от Русия, така и в социалните мрежи", каза той.

Блинкън не коментира вчера дали според американското разузнаване Русия иска да превземе украински територии

"Не знаем какви са намеренията на президента на Русия Владимир Путин. Но знаем какво се е случвало в миналото", каза държавният секретар на САЩ. Той спомена за стратегия на илюзорни провокации от страна на Украйна или която и да било друга държава, които биват използвани като извинение за плановете на Русия.

В четвъртък Путин обвини Запада, че разпалва нарастващото напрежение по границите на Украйна и в Черно море. Бомбардировачи на западни държави са се доближавали на 20 километра от Русия, каза той, припомни АФП.

"НАТО трябва да сложи край на провокативните си действия близо до нашите граници", подчерта днес Песков.

Според руската страна, въпреки покачването на напрежението около Украйна, се подготвя нова среща между президента Путин и американския му колега Джо Байдън, отбелязва АФП.

"Но за да може да се осъществи този контакт, е необходима задълбочена подготовка, каквато и правим", заяви днес заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков в същото предаване по държавната телевизия.

Русия предпочита срещата да се състои във видеоконферентен формат, но решението ще бъде взето от двамата президенти, каза в петък Песков. Той добави, че все още няма определена дата за разговора, който може да се състои както преди, така и след Нова година.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
760 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини