Русия увеличи количествата газ, доставяни в Европа през Полша и Украйна

  • 10 ноември 2021 19:54

  • 785
  • 0
Русия увеличи количествата газ, доставяни в Европа през Полша и Украйна
© Getty (архив)

Русия е увеличила дебита при подаването на природен газ към Европа през Полша, Беларус и Украйна, което според наблюдатели ще доведе до намаляване на цените на синьото гориво. В подкрепа на тези очаквания дойде съобщение, предадено от Ройтерс, че цената на газа в Нидерландия е спаднала днес с почти 9 процента, съобщи БНР.

Ниският газов пренос към Европа миналата седмица доведе до повишаване на цените на енергията за индустрията и потребителите. Но след заповед на руския президент Владимир Путин да се увеличат доставките за Европа, резервоарите в европейските страни започнаха да се пълнят.

"Това е свалило цените в региона, въпреки че, за да има значителен спад, Москва ще трябва да направи повече", пишат анализатори.

На полската граница газовият дебит е на най-високото си ниво за последните няколко седмици, но въпреки това остава значително под количествата от септември.

Според  данни нивата в хранилищата за газ са на 75 процента от капацитета, в сравнение с 93 на сто преди година. Очаква се обаче Русия да увеличи износа си на газ към Европа, след като е завършено запълването на вътрешните хранилища.

Руското посолство: "Газпром" увеличи количествата газ за България на по-ниска цена

Въпреки това не е изключен недостиг на синьо гориво в Европа през зимата. За Москва би било най-добре да изнася газ през вече завършения газопровод "Северен поток 2", с което ще избегне високите транзитни такси през Украйна.

"Северен поток 2" обаче все още изчаква регулаторно одобрение от Германия и Европейския съюз, което се очаква да се проточи поне до началото на следващата година.

Валери Зайцев
785 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини