Протест на антиваксъри блокира движението в центъра на Киев

  • 03 ноември 2021 14:07

  • 399
  • 0
Протест на антиваксъри блокира движението в центъра на Киев
© Getty images

Неколкостотин души блокираха днес пътното движение в центъра на украинската столица Киев, за да протестират срещу ковид ограниченията и задължителните ваксинации, които правителството въведе, за да ограничи броя на новозаразените, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31492

През последните седмици Украйна регистрира рекорден брой нови случаи на зараза и на починали с COVID. Общият брой на заразените наближава 3 милиона, а смъртните случаи са 69 447.

Ръст на заболелите от COVID-19 наложи по-строги мерки в Киев

Ваксинацията стана задължителна за някои държавни служители, както и в "червените" зони, сред които е и Киев. Само ваксинирани хора или разполагащи с документ за отрицателен тест за COVID-19 се допускат в ресторанти, фитнес зали и в градския транспорт.

Протестиращите, много от които бяха млади хора, носеха плакати с послания като "Кажете "не" на ковид паспортите!", "Защитете децата ни" и "Кажете "не" на ковид геноцида".

Тази година Украйна изостана спрямо други европейски държави във ваксинационната кампания и в момента се опитва да убеди скептичните си граждани да се ваксинират.

Митинги като днешния, с призиви срещу ваксинирането, според мен са подигравка с нашите лекари и семейства, които, за съжаление, загубиха свои близки заради коронавируса, каза украинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко на предавана по телевизията пресконференция. Повярвайте ми, този антиваксърски дух бързо изчезва в интензивните отделения на болниците, а фалшивите сертификати не вършат работа, добави Ляшко. Вчера украинският парламент криминализира използването и производството на фалшиви ваксинационни сертификати и съгласно нов закон за такива деяния се предвиждат ефективни срокове затвор до 3 години или глоба, равняваща се на около 6 460 долара.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
399 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини