Володимир Зеленски: Ще си върнем Крим

  • 26 октомври 2021 15:06

  • 6797
  • 0
Володимир Зеленски: Ще си върнем Крим
© Getty images (архив)

"Ще си върнем Кримския полуостров", това каза украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, предаде ТАСС.

С тези думи държавният глава на източноевропейската страна коментира днешно решение на Апелативния съд в Амстердам. Нидерландските магистрати постановиха, че колекцията, наречена Скитско злато, принадлежи на Украйна и трябва да бъде предадена на съответните институции в тази страна.

"Днес извоювахме дългоочаквана победа. Върнаха ни Скитското злато. След това решение ще си върнем Крим", заяви президентът.

Около 2000 златни предмета от четири украински музея, намиращи се в Крим, бяха докарани в Амстердам през февруари 2014 г. и изложени в тамошен музей. През март 2014 г. Москва анексира Крим. Малко след това от управата на нидерландският музей реши да не предава експонатите нито на Русия, нито на Украйна. От културната институция тогава казаха, че искат да видят съдебно решение и ще се съобразят с него.

След дълги изслушвания днес Апелативния съд в Амстердам постанови, че златната колекция е собственост на Украйна и трябва да бъде предадена на тази страна.

Руската медия отбеляза, че днешното решение може да бъде обжалвано. Според адвоката, представляващ интересите на Русия, Роб Майер има вероятност въпросът със Скитското злато да стигне до Върховния съд на Нидерландия.

Украинският президент призова за по-тесни връзки между страната му и ЕС и НАТО

Справка на novini.bg показа - Скитите са ираноезичен народ, живели по северния бряг на Черно море между VIII и III в. пр.н.е.

 

Валери Зайцев
6797 0

Свързани новини

Водещи новини