Сибирска болница се опитва да се справи с все по-големия брой болни от COVID-19

  • 25 октомври 2021 13:09

  • 341
  • 0
Сибирска болница се опитва да се справи с все по-големия брой болни от COVID-19
© Getty Images/Guliver

Леглата в интензивното отделение на тази болница в Сибир рядко остават празни задълго. Лекарите в болница номер 2 в руския град Бийск трябва да се справят с безпрецедентния наплив от пациенти с коронавирус, много от които не са ваксинирани. Лекарите трябва да работят до три последователни 24-часови смени, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Работата е по-тежка, отколкото през първата вълна на пандемията миналата година, заяви заместник-главния лекар Олга Каурова. "Миналата година поддържахме бройка от 23-24 човека. Сега имаме 65 човека в интензивното", каза Каурова пред местна медиа и добави, че "повечето от нашите пациенти в интензивното не са ваксинирани". Все по-често биват приемани млади пациенти, казва тя и посочва случая с починала наскоро 19-годишна жена.

С население от малко над 200 хиляди души разположеният на 3000 км югоизточно от Москва град Бийск е станал гореща точка в Алтайския край в надигналата се вълна в цялата страна от нови случаи с коронавирус и починали. В събота за пети пореден ден в Русия бе регистриран нов рекорд в броя на починалите - 1075. Междувременно страната се подготвя за национален локдаун в края на месеца.

"Има затруднения с персонала. Някои идват и не могат да се справят с огромното натоварване тук", казва главният лекар на болницата Алексей Кархаухов. "Тези, които остават, работят с пълни сили, без да жалят себе си", добавя той.

Въпреки че разработи своя ваксина срещу COVID-19 още в началото на пандемията, Русия е ваксинирала едва една трета от своето население, едно от най-ниските равнища в Европа, като гражданите изтъкват недоверието си към властите и новите медицински продукти.

Миналата седмица властите в Бийск съобщиха за рязко увеличаване на броя коронавирусни инфекции. Местни медии съобщиха, че ще бъдат разкрити допълнителни морги, а кметството иска да разшири територията на градското гробище. Регионалните власти в Алтайския край са поставили като цел ваксинирането на поне половината от 2,2-милионното население на региона, но досега едва 700 хиляди човека са с по две дози.

Пети ден с над 1000 жертви на COVID-19 в Русия

Кадри от болницата, излъчени миналата седмица, показваха пациенти на легла, свързани с кислородни апарати. Лекар масажираше гърба на един от тях с цел да предотврати по-нататъшно увреждане на белите дробове. "Само когато се стигне до този момент, хората започват да разбират защо е трябвало винаги да носят ръкавици, да сменят маските си и да спазват метър и половина дистанция, даже на улицата", казва един пациент от болничното си легло иззад кислородната маска.

На въпрос дали е ваксиниран той отговаря: "Не съм. И съжалявам, че не съм се ваксинирал".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
341 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини