Украйна одобри закон, засилващ независимостта на агенцията за борба с корупцията

  • 20 октомври 2021 07:26

  • 214
  • 1
Украйна одобри закон, засилващ независимостта на агенцията за борба с корупцията
© Pixabay

Украинският парламент днес закон, засилващ независимостта на подкрепяната от Запада национална служба за борба с корупцията (НСБК). Това беше условие на сделка за 5 милиарда долара, за да може Киев да получи още заеми от Международния валутен фонд, предаде Ройтерс.

Законът, който определя нов механизъм за назначаването на ръководството на НСБК, трябва да бъде подписан от президента Володимир Зеленски, за да влезе в сила.

Украйна продължи с още три години санкции срещу руски банки

НСБК беше създадена през 2015 г., за да се бори с корупцията сред висшите украински служители и политици и независимостта й от политическа намеса внимателно се следи от чуждестранните партньори на Украйна и от местни активисти за борба с корупцията.

Мати Маасикас, посланикът на ЕС в Украйна нарече приемането на закона "позитивна стъпка в дневния ред на Украйна за реформи в името на борбата с корупцията". Той каза, че ЕС е "готов да подкрепи прозрачен процес за избиране на нов директор на НСБК, базиран на заслуги и качества".

"Трансперънси интернешънъл" постави Украйна на 117-то място от 180 държави в индекса си за възприятие на корупцията за 2020 г.

Потвърдиха присъдата на бивш украински депутат за пране на пари

Новият закон предвижда създаване на комисия, съставена от трима правителствени делегати и трима, предложени от международни донори, която ще избере двама кандидати за директор на НСБК.

След това правителството ще трябва да назначи един от тях. Освен това, според председателката на парламентарната комисия за борба с корупцията, на правителството ще е изрично забранено да се меси в работата на НСБК или да отменя решенията й.

Радина Лазарова
214 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Новини.бг - медиен кенеф

2021.10.20 | 08:23

1
Новините ги измисля полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата

Добави коментар

Водещи новини