Русия: Не очакваме пробив в разговорите с талибаните

  • 15 октомври 2021 16:36

  • 409
  • 0
Русия: Не очакваме пробив в разговорите с талибаните
© Getty images (архив)

Специалният представител на руския президент Владимир Путин за Афганистан заяви днес, че не очаква постигането на голям пробив по време на разговорите с талибаните следващата седмица в Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Талибаните са потвърдили участието си на разговорите, насрочени за сряда", каза Замир Кабулов. Той уточни, че новите ислямистки управници на Афганистан все още не са обявили имената на членовете на делегацията си.

"Не очакваме пробив. Ние разбираме, че това е дълъг процес", заяви Кабулов. Той добави, че представители на Русия, САЩ, Китай и Пакистан ще разговарят на отделна среща във вторник в Москва, от която ще излязат с обща позиция за постоянно променящата се ситуация в Афганистан.

Руската столица беше домакин на международна конференция за Афганистан през март, на която четирите държави приеха съвместно изявление, призоваващо враждуващите страни в Афганистан да постигнат мирно споразумение и да ограничат насилието. Оттогава в Афганистан САЩ и съюзниците им изтеглиха войските си след 20 години военно присъствие, а талибаните взеха властта, отбелязва Ройтерс.

Новият талибански режим в Афганистан ще преговаря с ЕС и САЩ

Сега Русия е разтревожена от потенциалните последици за региона и възможността от проникването на ислямистки бунтовници в бившите съветски републики в Централна Азия, които Москва разглежда като своя южна отбранителна буферна зона.

Откакто талибаните взеха властта в Афганистан, Русия проведе военни учения в Таджикистан и прехвърли повече военно оборудване във военната си база там.

Валери Зайцев
409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини