Русия заплаши да блокира ЮТюб

  • 29 септември 2021 16:18

  • 880
  • 0
Русия заплаши да блокира ЮТюб
© Getty images

Русия заплаши днес да блокира ЮТюб, ако уебсайтът за видеосподеляне не отмени премахването на немскоезични канали на руската държавна телевизия Ар Ти, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че това е последна илюстрация на засилващото се противопоставяне между Москва и световните интернет гиганти.

Телекомуникационният контролен орган Роскомнадзор посочва, че е поискал от Гугъл, компанията майка на сайта, "да отмени възможно най-скоро ограниченията, наложени на каналите в ЮТюб на Ар Ти - Де Е (DE) и Дер Феленде Парт (Der Fehlende Part)".

"Законодателството предвижда пълно или частично спиране на достъпа, ако собственикът на платформа не изпълни предупреждение от Роскомнадзор", каза органът. Сайтът за видеа на американския Гугъл блокира вчера тези два канала за нарушаване на правилата на ЮТюб чрез разпространяване на "невярна информация" за коронавируса.

Това е "акт на безпрецедентна информационна агресия от страна на ЮТюб", се посочва в снощно в изявление на руското външно министерство, което обвинява германските власти, че "очевидно са насърчавали, и дори настоявали" за това решение. Според изявлението това е доказателство за "продължаването на информационна война срещу Русия" и за "заглушаване" на медии, смущаващи германските власти.

Русия задържа специалист по киберсигурност заради държавна измяна

В този контекст "предприемането на симетрични наказателни мерки срещу германските медии в Русия . . . изглежда не само подходящо, но и необходимо", заплашва руското външно министерство.
Действията на ЮТюб спрямо руската телевизия Ар Ти са свързани с цензура, в тях има признаци на нарушаване на законите на Русия, заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Безусловно има признаци, че са нарушени законите на Русия. Нарушени са доста грубо, защото, разбира се, това е свързано с цензура, с възпрепятстване на разпространението на информация от медиите и така нататък", каза говорителят.

Германското правителство няма общо с блокирането на немскоезичните канали на телевизия Ар Ти, заяви днес пред журналисти говорителят му Щефен Зайберт. "Това е решение на Ютюб, базирано на правила, създадени от Ютюб, това не е мярка, предприета от германското правителство", категоричен бе Зайберт.

Теодора Александрова
880 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини