Лукашенко: Служители в държавни заводи са били западни шпиони

  • 23 септември 2021 20:32

  • 1583
  • 3
Лукашенко: Служители в държавни заводи са били западни шпиони
© Getty (архив)

Президентът на Беларус Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в заяви днес, че някои служители в държавни заводи тайно са работили за Запада срещу неговото правителство, след като правозащитници съобщиха за задържането на 14 работници в завод за изкуствени торове, предаде Ройтерс.

Заводът "Гродно Азот" е едно от няколкото подложени на санкции от Запада предприятия в отговор на смазването на протестите от правителството на Лукашенко след оспорвани президентски избори в страната.

Заводът беше един от центровете на същите тези масови протести.

Лукашенко не назова завода и не влезе в подробности в своето изявление, като само каза, че държавни служители са предавали информация за това как правителството в Минск обезсилва ефекта от санкциите.

Президентът не каза кои западни държави са били замесени, в изказването си на среща с официални лица, отразена от държавната информационна агенция Белта.

"Имам информация, че няколко мошеника все още са там на същите места и те са си поставили за цел да информират Запада за това как Петър Пархомчик (министър на промишлеността) и Юрий  Назаров (заместник министър-председател) се опитват да заобиколят санкциите", каза той. "Те всъщност шпионират и предават информация там", посочи лидерът.

Лукашенко допълни, че заловените в шпионаж срещу правителството в полза на Запада трябва да бъдат наказани.

Антъни Блинкън осъди срамното осъждане на опозиционери в Беларус

Властите не са коментирали задържанията в завода, за които съобщиха от правозащитната група Вясна 96. Според групата служителите са задържани в предварителния арест на беларуската служба за сигурност КГБ.

Лукашенко каза, че шпионите в заводите са хора, които "умишлено ощетяват нашата икономика, както и държавата, за пари от западните специални служби".

Европейският съюз съобщи, че подготвя нови санкции, след като обвини правителството на Лукашенко в умишленото създаване на мигрантска криза на беларуските граници с Полша и Литва.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналата седмица нарече действията на Беларус "хибридна атака" срещу ЕС.

Последвайте канала на

Novini.bg
1583 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Шпионин

2022.03.02 | 16:20

3
И какво ще шпионират в Беларус - нови тракторни модели.
Йосип Бисарионович

2021.09.24 | 06:11

2
Скоро и врагове в бели престилки!

2021.09.23 | 22:24

1
Ни гие срам да шпионират

Добави коментар

Водещи новини