Шествие на ЛГБТ и акция на радикални националисти в Киев

  • 19 септември 2021 15:25

  • 825
  • 4
Шествие на ЛГБТ и акция на радикални националисти в Киев
© Getty Images/Guliver (архив)

В украинската столица днес по едно и също време се проведе шествие, организирано от общността на ЛГБТ и протест на украински радикали. Двете прояви завършиха без сблъсъци, предаде ТАСС, позовавайки се на агенция Укринформ.

В акцията на ЛГБТ участваха около пет хиляди души. Те поставиха осем искания към ръководството на страната. Сред тях са приемане на есенната сесия на парламента на законопроект за промени в законодателството за борба с дискриминацията и търсенето на отговорност за престъпления, мотивирани от хомофобия, трансфобия и други форми на нетолерантност, официално признаване на гражданските партньорства между еднополови двойки.

Успоредно с шествието се състоя и акция на негови противници - украински националисти, но те се събраха на място, отдалечено от крайната точка на шествието, и полицията не им позволяваше да се доближат до участниците в проявата на ЛГБТ. Не се стигна до провокации. Движението на транспорта в центъра на Киев бе спряно.

В акцията на общността на ЛГБТ се включиха посланичката на Великобритания в Украйна Мелинда Симънс и служители на британското посолство.

Представителството на ЕС в Киев публикува изявление в подкрепа на шествието и окачи на сградата си знаме в цветовете на дъгата, отбелязва БТА.

Гей прайд в Сараево

Последвайте канала на

Константин Тодоров
825 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
хаха

2021.09.20 | 10:37

4
Честита демокрация от USA :))))
смях...

2021.09.20 | 07:34

3
Масовата П.е.д.е.р.ас..т.ия. с парадите си и исканията за "права" дойде в Украйна с Американската демокрация,както и в България и др. източни държави разбира ....ще ви признаем права ,като на нормалните гора,когато видя мъж да роди от друг мъж нормално !
...

2021.09.19 | 18:19

2
И кое им е радикалното. За едната крайност може и са много хубави за другите те са радикални националисти?? Алоо нали е демокрация и всички имат право на мнение
Театър за глупавите

2021.09.19 | 16:53

1
Довечера ще се съберат и ще се изпонае6ът както нашите шкембе войводи и лгбт хора, а от утре пак в борба за нови грантове.

Добави коментар

Водещи новини