ЕСПЧ осъди Русия заради начина на водене на разследването на убийство на правозащитничка

  • 31 август 2021 16:55

  • 293
  • 1
 ЕСПЧ осъди Русия заради начина на водене на разследването на убийство на правозащитничка
© Getty images (архив)

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес Русия заради липсата на подходящо разследване на убийството на Наталия Естемирова, активистка, която разобличаваше престъпления, извършени от силите на реда в Чечения, предаде АФП, цитирана от БТА.

Младата жена, която беше и авторка на статии във в. "Новая газета, беше отвлечена и после намерена убита, простреляна в главата и в гърдите, на 15 юли 2009 г. Засега никой не е осъден за това убийство. Главният заподозрян, според руските власти, чеченският активист Алхазур Башаев, така и не беше арестуван.

ЕСПЧ бе сезиран по случая от сестра на Нестемирова. Според съда руските власти са започнали бързо разследване след убийството и са идентифицирали и обвинили заподозрян. Но има някои противоречия в свидетелските показания на експертите по делото, които не са били изяснени и освен това разследващите така и е не са обяснили защо нито една ДНК следа на обвинения или на хора от неговата незаконна въоръжена групировка не са били открити. Освен това руското правителство не е предоставило на ЕСПЧ повечето от елементите по делото.

ЕСПЧ осъди Русия

В резултат на това Русия е осъдена да изплати 20 000 евро на сестрата на жертвата за причинени морални вреди. Но същевременно ЕСПЧ смята, че доказателствата, представени му от сестрата на жертвата, не му позволяват да стигне до извода, че руската държава е замесена в убийството на Нестемирова.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
293 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЕСПЧ

2021.08.31 | 17:49

1
ЕСПЧ няма ли да осъди турция за нарушаване на човешките права на десетки хиляди граждани хвърлени по затворите от султана????

Добави коментар

Водещи новини