Русия и други страни готови да посредничат в Афганистан

  • 24 август 2021 18:51

  • 411
  • 0
Русия и други страни готови да посредничат в Афганистан
© Getty Images (архив)

Русия, Китай, САЩ и Пакистан са заинтересовани да посредничат за решаване на кризата в Афганистан, заяви руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи, цитиран от Ройтерс.

"Оставаме ангажирани със задачата за постигане на мир и стабилност на територията на Афганистан, така че оттам да не произтичат заплахи за региона", каза руският дипломат номер едно на брифинг при посещение в Унгария, предаде БТА.

Лавров допълни, че Москва остава против идеята да се позволява на афганистански бежанци да влизат в Средна Азия (бивши съветски републики, разположени между Русия и Афганистан), както и там да бъдат разполагани американски войски.

"Ако мислите, че някоя страна от Средна Азия или където и да било другаде е заинтересована да се превръща в мишена, за да могат американците да осъществяват инициативите си, то аз наистина се съмнявам, че някой има нужда от това", каза руският министър.

Русия поддържа тесни връзки с бившите съветски републики от Средна Азия и разглежда региона като част от сферата си на интереси.

Борислава Борисова
411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини