Вселенският патриарх е на посещение в Украйна

  • 21 август 2021 21:33

  • 1037
  • 0
Вселенският патриарх е на посещение в Украйна
© Getty (архив)

Вселенският патриарх на Константинопол Вартоломей Първи е в Украйна, за да присъства на честванията по случай 30-ата годишнина от обявяването на нейната независимост, предаде АП, цитирана от БТА.

Вартоломей и предстоятелят на новата Украинска православна църква митрополит Епифаний Първи заедно отслужиха днес литургия в катедралата "Свети архангел Михаил" в Киев.

Патриархът се срещна снощи с украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, който го покани в Украйна по случай 30-ата годишнина от независимостта, отбелязвана на 24 август.

"Лично за мен, за Украйна, за всички нас е голяма чест, че Вие дойдохте при нас в такива важни дни", каза Зеленски на Вартоломей по време на срещата им.

През януари 2019 г. вселенският патриарх даде независимост на новата Украинска православна църква, скъсвайки вековните й връзки с Руската православна църква.

Решението беше приветствано от много украинци. Стремежът към независима украинска църква беше подсилен от конфликта в Източна Украйна между правителствените войски и подкрепяните от Русия бунтовници.

Русия предяви обвинения срещу Украйна пред ЕСПЧ

Руската православна църква порица този ход на Константинополската патриаршия, накарал духовниците и миряните да избират между старата, свързана с Москва украинска църква, и новата, определяйки го като политически мотивирано посегателство върху религиозните свободи.

След решението на вселенския патриарх да признае независимостта на украинската църква, Руската православна църква скъса отношенията с Константинополската патриаршия в Истанбул.

Синодът на Руската православна църква признава като каноническа Украинската православна църква начело с митрополит Онуфрий и смята Епифаний и неговия клир за схизматици.

Украинската православна църква, водена от Онуфрий, обяви, че няма да участва в проявите, на които присъства Вартоломей, а десетки нейни последователи се събраха да протестират в Киев срещу неговото посещение.

Валери Зайцев
1037 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини