Ангела Меркел поиска освобождаване на Алексей Навални

  • 20 август 2021 20:10

  • 759
  • 3
Ангела Меркел поиска освобождаване на Алексей Навални
© Getty (архив)

Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се нарече "неприемлива" присъдата на Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) и поиска той да бъде освободен, а Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През заяви, че Русия е изчерпала през миналия век лимита си за революции, предаде БТА.

След продължилата почти три часа среща в Кремъл между руския президент и германския канцлер те дадоха съвместна пресконференция.

Меркел и Путин обсъждат ситуацията в Афганистан и Беларус

На нея Путин каза, че Меркел винаги ще бъде "желан гост" в Русия и след като вече не е канцлер. По думите му преговорите са преминали "по традиция в конструктивна и делова обстановка", като са били обсъдени двустранните отношения и са били разменени мнения по широк кръг проблеми.

В отговор на въпрос руският президент каза, че не може да дава оценки на работата на Меркел като канцлер на Германия, защото това трябва да прави само немският народ. Все пак Путин, който от 21 години управлява Русия, похвали като "един от най-авторитетните европейски и световни лидери" Меркел, която по думите му "уверено ръководи" от 16 години една от водещите страни в Европа.

"През миналия век Русия изчерпа своя лимит на революции и властите се стремят да правят всичко по силите си страната да бъде стабилна и прогнозируема", каза руският президент. Той добави, че "всички руски граждани имат право да изразяват своето лично мнение по политически въпроси, да създават политически организации и да участват в избори на всички равнища, но е необходимо да го правят в рамките на действащия закон и конституция".

Меркел нарече неприемлива присъдата срещу критика на Кремъл Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) и предложи той да бъде освободен. По думите й тази присъда е произнесена въз основа на решение на съд, което е било окачествено като произволно и несъразмерно от Европейския съд за правата на човека. "За нас това е неприемливо и аз изразих това становище и поисках освобождаване на Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) и подчертах, че ние ще следим този въпрос", каза канцлерът на Германия.

Великобритания наложи санкции на седем агенти на руското разузнаване заради отравянето на Навални

Преди това Путин бе заявил в отговор на въпрос на репортер, че Навални е осъден не за политическата си дейност, а за "криминални правонарушения спрямо чуждестранни партньори". "Никой не бива да се прикрива с политическа дейност, за да осъществява бизнес проекти, още повече чрез нарушения на закона", поясни той.

По международните теми Путин каза, че двете страни са изразили надежда, че след президентските избори в Иран и съставянето на ново правителство ще продължат усилията за възраждане на ядрената сделка с Техеран. Меркел потвърди, че т.нар. Нормандска четворка е единственият политически формат за намиране на изход от кризата в Източна Украйна и се обяви за активизирането му.

Путин каза, че е много важно от Афганистан да не проникват терористи в съседните страни, вкл. под формата на бежанци. Той призова да спре политиката за налагане на държавите на чужди ценности, без да се отчитат техните исторически, национални и религиозни особености. "Военната операция на САЩ в Афганистан не може да бъде наречена успешна", каза Путин, но добави, че сега не е време "да съ тъпче на едно място" и да се говори за случилото се като за някакъв провел.

"Русия, САЩ и европейските им партньори трябва да обединят усилията си, за да подкрепят афганистанския народ, за да се нормализира ситуацията там и се установят добросъседски отношения с тази страна", заяви руският лидер.

Валери Зайцев
759 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.08.20 | 20:39

1
Навални дано ти изгният кокалите великия Руски император никога бе прощава

2021.08.22 | 09:20

3
Лайно червено,ще изгниеш преди него.
.

2021.08.20 | 21:36

2
Вещице срината, пази си гърбината!!!

Добави коментар

Водещи новини