Протест в Украйна с искане президентът на Беларус да подаде оставка

  • 09 август 2021 08:41

  • 764
  • 1
Протест в Украйна с искане президентът на Беларус да подаде оставка
©

Протест с искане за оставката на президента на Беларус Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в се проведе пред посолството на Беларус в украинската столица Киев, а след това демонстрантите организираха шествие до площад "Независимост", съобщава БНР.

В навечерието на годишнината от президентските избори в Беларус протестен митинг в подкрепа на беларуската опозиция се състоя и във Варшава, където хиляди представители на беларуската общност в Полша и местни активисти преминаха по централните улици на Варшава покрай посолствата на САЩ и Русия до мисията на Беларус.

ЕС заплаши Лукашенко с нови санкции

Днес се навършва една година от изборите в Беларус, които Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в спечели за шести пореден път.

Опозицията обяви, че резултатите от вота са манипулирани и започна многомесечни протести, които бяха потушени с масови арести и съдебни дела срещу участниците в тях.

Отношенията между Беларус и западните страни след изборите рязко се влошиха, след което Европейския съюз, Великобритания, Съединените щати, Канада и редица други държави въведоха санкции срещу белоруски служители и предприятия, обвинявайки Минск в нарушения на изборите и в потъпкване на правата на човека.

Весела Найденова
764 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
виктория

2021.08.09 | 09:59

1
виктория нуланд ще раздава ли понички???

Добави коментар

Водещи новини