Горските пожари в Якутия са произвели рекордно количество въглеродни емисии

  • 04 август 2021 21:44

  • 1575
  • 1
Горските пожари в Якутия са произвели рекордно количество въглеродни емисии
© Getty Images (архив)

Горските пожари в руската област Якутия в Сибир вече са произвели рекордно количество въглеродни емисии, сочат данни на програмата на Европейската космическа агенция "Коперник" за сателитно наблюдение, предадоха БТА и Ройтерс.

Според еколози продължаващите пожари, поддържани от горещото време, може да разтопят сибирските почви и тресавища и това да освободи допълнителни въглеродни емисии, които иначе се съхраняват във вечно замръзналата тундра. Досега тазгодишните пожари са опустошили над 4,2 милиона хектара в Якутия, а облаците дим достигнаха до Северния полюс.

По изчисления на Службата за наблюдение на атмосферата "Коперник" от юни досега в атмосферата са изпуснати над 505 мегатона еквивалент на въглероден двуокис. Това вече е повече от миналогодишния обем от 450 мегатона през целия сезон на пожарите, казва Марк Парингтън, старши научен сътрудник в службата.

Въпреки че горските пожари са част от естествения цикъл за северните горски масиви в Русия, учените са поразени от мащабите и интензитета на пожарите там през последните години. Това съвпада с екстремното затопляне в Арктика, където средните температури се повишават три пъти по-бързо, отколкото в останалия свят, посочи Ройтерс.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1575 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.05 | 03:42

1
И ся кво кой ще виним за тези вреди емисии, руския народ ли? Путин ли? Кой ще плаща искам да знам?

Добави коментар

Водещи новини