Русия предлага Великобритания и Франция да се включат в разширен формат на преговори за ядрените оръжия

  • 29 юли 2021 15:16

  • 433
  • 0
Русия предлага Великобритания и Франция  да се включат в разширен формат на преговори за ядрените оръжия
© Getty images (архив)

Русия заяви днес, че иска Великобритания и Франция да бъдат включени в разширен формат на преговори за контрола на ядрените оръжия със САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Високопоставени руски и американски представители се срещнаха вчера в Женева, за да рестартират преговорите за намаляване на напрежението между двете най-големи ядрени сили в света, чиито отношения са в най-ниската си точка от времето на Студената война.

В Женева започнаха разговори между САЩ и Русия за ядрена стабилност

Руският посланик във Вашингтон, Анатолий Антонов (на снимката) каза, че е неизбежно двете страни в крайна сметка да разгледат разширяване на формата на преговорите за контрола на ядрените оръжия с включването на още световни сили, и че Москва вижда привличането на Великобритания и Франция като приоритет в това направление.

"Този въпрос стана особено актуален в светлината на неотдавнашното решение на Лондон да увеличи максималния брой на ядрените си бойни глави с 40 процента - до 260 единици", посочи днес Антонов в изявление, публикувано от руското външно министерство.

В отделен коментар руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза, че САЩ искат Китай да бъде включен в разширени преговори за контрол на ядрените оръжия, предаде агенция "Интерфакс".

Русия и САЩ обсъдиха в Женева създаването на работни групи за стратегическата стабилност

Валери Зайцев
433 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини