Медия: Трябва да ускори темпото на ваксинация в Русия

  • 29 юли 2021 09:27

  • 23574
  • 0
Медия: Трябва да ускори темпото на ваксинация в Русия
© Getty images (архив)

Вече над 35 милиона души в 146-милионна Русия са получили поне по една доза ваксина срещу COVID-19. За седмица броят на ваксинираните нарасна с повече от два милиона, пише в. "Росийская газета", като цитира последни данни на здравното министерство, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27554

Картината впрочем е много пъстра: медиците в Москва имунизират по над 60 000 души дневно, а заедно с Московска област - почти 100 000, докато има региони, отчитащи едва по няколко десетки.

Редица области са ускорили темпото тройно. Чечения дори е заявила, че първа в страната е постигнала колективен имунитет - там са ваксинирани вече 60 процента от населението.

С оглед разпространението на по-заразния вариант Делта обаче специалистите вдигнаха летвата: за колективна защита сега трябва да се имунизират 80 на сто.

"Според вицепремиера Татяна Голикова задачата е това ниво да се осигури в Русия до ноември. Но ако не ускорим нещата, за ваксиниране на цялото пълнолетно население ще потрябва повече от година, а в изоставащите региони - и повече от две", посочва московският официоз.

"Основният фактор, забавящ кампанията, са нагласите сред хората. Световният опит сочи: щом броят на ваксинираните стигне 50 на сто, темповете спадат на практика във всички страни. Но пандемията се проточва, човек трудно би я изчакал да отмине примерно на вилата. Всички ние или ще се ваксинираме, или ще преболедуваме", гласи оценка на Анна Попова, шеф на федералната служба "Роспотребнадзор".

Япония е изправена пред най-сериозната ситуация от началото на пандемията от COVID-19

"Затова различните страни вземат различни мерки, за да увеличат групата на инжектираните. Къде с повече твърдост, къде по-меко, но днес и най-добронамерените правителства в традиционно толерантна Европа все по-активно затягат гайките", отбелязва вестникът.

"Запази ли се твърде ниското темпо на ваксинация в цял свят, ще се борим с коронавируса и през 2022 г., чак тогава ще се появи шанс да я приключим. Ако процесът бъде ускорен, пандемията ще свърши много по-бързо", изтъква руският вирусолог Александър Семьонов.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27554

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
23574 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини