За пръв път. Украйна хвана пират

  • 21 юли 2021 12:36

  • 865
  • 0
За пръв път. Украйна хвана пират
© Getty images (архив)

Службата за национална сигурност на Украйна заяви, че е арестувала гражданин на страната, похитил кораби в Индийския океан и поискал откуп за освобождаването им, предаде РИА Новости.

В официалното съобщение на силовата институция се посочва, че това е първият човек, обвинен в морско разбойничество. Жителят на черноморския град Николаев, чиято самоличност не е разкрита, преди няколко години е започнал работа в компания, охраняваща плавателни съдове от пирати.

Вместо да пази кораба, въпросният мъж със служебно оръжие е заплашил капитана, принудил го да промени курса и поискал 500 000 щатски долара откуп от фирмата-собственик на съда. Преговорите са продължили четири дни и завършили със споразумение. Пиратът е освободил кораба и хората, като в замяна е получил 6000 долара.

Пирати отвлякоха 13 души от танкер

Пиратът се е върнал в плаваща база на компанията, в която работел, превзел арсенала и поискал от работодателите си 100 000 долара. Колеги на първия в историята на Украйна пират са го задържали. Мъжът е бил уволнен, но не и предаден на правосъдието. Тъй като и двете престъпления са станали в открито море, е възникнал  казусът на коя държава да бъде предаден пиратът.

Мъжът успял да се възползва от юридическата неяснота и се прибрал в родината си. Той на няколко пъти си сменял документите си за самоличност и своето местожителство. Наскоро първият пират в Украйна е бил хванат при специализирана операция в Николаев. Днес той бе предаден на съда, който го остави в следствения арест, допълни РИА Новости.

Валери Зайцев
865 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини