В Беларус блокираха водещ информационен сайт и задържаха журналисти

  • 08 юли 2021 20:37

  • 1325
  • 1
В Беларус блокираха водещ информационен сайт и задържаха журналисти
© Getty (архив)

Беларуските власти блокираха днес достъпа до водещ информационен сайт и задържаха някои от работещите за него журналисти, както и журналисти от други медии. Това са поредните мерки в рамките на мащабната кампания на властите срещу инакомисилието и независимите медии в Беларус, предаде АП.

Беларуското министерство на информацията съобщи, че е блокирало сайта на медията "Наша Нива", след като канцеларията на генералния прокурор я обвини в публикуване на незаконно информационно съдържание.

Беларуската асоциация на журналистите (БАЖ) каза, че властите са извършили обиски в офисите на "Наша Нива" и са задържали за разпит главния редактор Егор Мартинович, журналистите Андрей Скурко, Андрей Динко и счетоводителя Волха Ракович. Беларуският следствен комитет съобщи, че за Мартинович е била извикана линейка, защото му прилошало, но по-късно разпитът му е продължил.

Агенти на беларуския Комитет за държавна сигурност (КГБ) днес извършиха претърсвания и в две регионални медии - "Бресткая газета" в град Брест до границата с Полша и "Интекс-прес" в град Барановичи.

Арестуваха главния редактор на беларуски информационен портал

В град Орша, Източна Беларус, властите задържаха Игор Казмерчак, редактор на информационния сайт Orsha.eu и претърсиха апартамента на фотографа Денис Дубков. В друг източен град - Бобруйск, КГБ задържа Алеся Лацинска, журналистка, работеща за независимия информационен сайт Bobr.by.

В североизточния град Витебск бе задържан журналистът на свободна практика Виталий Скляр, а властите претърсиха апартамента на друг журналист - Дмитрий Казакевич, който не си е бил вкъщи по време на обиска. В град Глубокое във Витебска област КГБ задържа журналиста на свободна практика Змицер Лупач в санаториума, където е бил отседнал.

Журналистът от "Наша Нива" Артьом Харбацевич свърза акциите на властите с предишна кампания срещу независимия информационен сайт Tut.by, чийто портал в интернет бе блокиран, а 12 от журналистите му задържани през май тази година, отбелязва АП.

Валери Зайцев
1325 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.09 | 21:58

1
"СИСТЕМАТА ГИ УБИВА" ФАКТ Е,ЧЕ СЛАВЕ ТЪПОТО ПЪТУВАЙКИ С ДЖИП И ЕСКОРТ ОТ КОЛИ ПРЕДИ ГОДИНИ НА БУЛЕВАРД ЦАР БОРИС ТРЕТИ Е СПРЯН ОТ ГРАЖДАНИ И ПОМОЛЕН ДА ОТКАРА В ПИРОГОВ ПОСТРАДАЛИ ОТ ПЪТНО ТРАНСПОРТНО ПРОИЗШЕСТВИЕ...СЛАВЕ ТЪПОТО НАЙ БЕЗЦЕРЕМОННО И ГРУБО ОТКАЗВА ПОД ПРЕДТЕКСТ,ЧЕ ЩЕ МУ ИЗЦАПАТ КОЛИТЕ...ПИСА ГО И ВЪВ ВСЕКИДНЕВНИЦИ...ПОЗНАТА КАРТИНКА СИ СЛАВЧО ТЪПОТО.В НАЧАЛОТО НА БАНДИТОПАРТИЗАНСКАТА ДЕМАГОГОКРАЦИЯ ИМАХМЕ ПРЕЦЕДЕНТ,КОЙТО ИМАШЕ СЕКЛЕЦАР И НИ ПРЕВЕЖДАШЕ ОТ БЪЛГАРСКИ...ПРЕЗИДЕНТА КАЗА ТОВА,НО ТОЙ ИЗКАШЕ ДА КАЖЕ ТОВА И...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА... ТА ДА ПОПИПАМЕ СЛАВЕ ТЪПОТО НАЙ ОТЗАД...КАК КОМЕНТИРА ФАКТА,ЧЕ Е КАНДИДАТ НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО И ВСИЧКИ РОДООТСТЪПНИЦИ? ИМА ЛИ УГРИЗЕНИЯ,ЧЕ СРЕЩУ БОРИСОВ Е ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО И ВСИЧКИ РОДООТСТЪПНИЦИ,ЗА ДА СПЕЧЕЛИ УДОБНИЯ НА КРЕМЪЛ И ПРОДАЖНИТЕ АЙДУЦИ МАСЛАРОВИ,ОВЧАРОВИ И ТЕМ ПОДОБНИ...ДА БЕ,ДА...МАСЛАРОВИ,ОВЧАРОВИ...ПОЗАСРАНО 20 СПИРА КРАДЕНЕТО И...УМИРА. ВЯРВАЩИ СМЕ НО НЕ В ТЕЗИ,КОИТО ГИ "ДИПЛЯТ".***********..ПРИ ЖАН ИМАШЕ ЕДИН ПЛЕВНСКИ ИКОМУНИСТ,МАЛОУМЕН ГЕЧЕВ КОЙТО ДАЖЕ ЧЕТЕШЕ ЛЕКЦИИ В САЩ И ВСЕ ЛЪЖЕШЕ,КАТО ДНЕШНИТЕ КЕЛЕШИ,КОЛКО МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ИДВАЛИ ОТ САЩ ДО ДЕН ДВА В РУСКИЯ КЕНЕФ ОКОЛО БАЛКАНА...АПРОПО СИНЪТ НА МАЛОУМЕН ГЕЧЕВ Е СЪЩИЯ ИДИОТ,КАТО БАЩА СИ.И НАЙ ЖАЛКОТО Е ЧЕ ТЕЗИ КОЛХОЗНИ ДЕБИЛИ ОБУЧАВАТ СТУДЕНТИ НА ПЕЩЕРНОКОМУНИСТИЧЕСКА КРЕМЪЛСКА КОМАНДНОЩАБНА ИКОНОМИКА...И...БРЕЖНЕВОТО БЛАТО НИ ЗОВЕ**************МАЛОУМЕН КРАДЕВ ЩЕ НАПЪЛНИ ТРИТЕ МОРЕТА С РУСКИ ГОВНА

Добави коментар

Водещи новини