Лукашенко разпоредил пълно затваряне на границата с Украйна

  • 02 юли 2021 21:52

  • 2514
  • 10
Лукашенко разпоредил пълно затваряне на границата с Украйна
© Getty Images/Guliver (архив)

Президентът на Беларус Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в обяви, че е разпоредил пълно затваряне на границата с Украйна, защото оттам "идва огромно количество оръжие", с което бунтовници да извършат преврат, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на беларуската държавна информационна агенция БелТА, цитирана от БТА.

"Днес бяха разкрити създадени спящи терористични клетки, т. нар. отряди за самоотбрана". Целта на тези клетки е насилствена смяна на властта в деня Хикс", каза беларуският президент в реч по случай националния празник на страната - Деня на независимостта, 3 юли. Той посочи, че по тази причина е разпоредил пълно затваряне на границата с Украйна.

По думите на Лукашенко тези отряди за самоотбрана, свързани с Германия, Украйна, САЩ, Полша и Литва, са опитали да атакуват "комуникационен възел" на руския военноморски флот в град Вилейка, в района на столицата Минск, както и да унищожат техника в беларуски горски стопанства. Според него освен това през изминалата нощ е бил осуетен опит за отвличането и убийството на журналиста от държавната телевизия Григорий Азаренка.

"Днес в страната приключихме мащабна антитерористична операция. Струваше ни се, че те ще ни задушават икономически, но не. Продължава в по-голям мащаб терорът вътре в страната срещу хора и обекти", заяви беларуският президент.

Лукашенко съобщи още за прехващане преди седмица на границата с Литва на дрон с експлозиви.

Лукашенко: Беларус и Руската федерация ще издържат на атаките на Запада

Украйна нито се меси във вътрешните работи на Беларус, нито възнамерява да го прави, каза в отговор говорителят на украинското министерство на външните работи Олег Николаенко, цитиран от Ройтерс.

Николаенко уточни, че Киев не е бил уведомен официално от Минск за затварянето на границата. От тази мярка ще страда преди всичко беларуският народ, отбеляза той.

Novini.bg
2514 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.06 | 22:45

10
ПУТИ Е НАШЕТО СЛЪНЦЕ,ПУТИ Е НАШИЯТ ЦАР. БЪЛГАРСКО НЯМАМЕ ЗРЪНЦЕ.ПУТИ Е НАШ ГОСПАДАР
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.03 | 18:54

9
каПУТИНшенко ДА ГИ ИЗЯДЕ СУРОВИ БЕЛОРУСИТЕ И...КАТО КРЕМЪЛСКИТЕ ЛЮДОЕДИ...ИМА ЧОВЕК,ИМА ПРОВЛЕМ,ИЗЯЖДАШ ЧОВЕКА И...ГО ИЗ СИРАШ...
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.03 | 17:40

8
Мало умен крадев самозабравил се руски аналлизатор"БАЙО ЛИБЕНЕ,ДОЧУВАМ,ЧЕ ВИЕ С ОНАЯ ЛУДЕТИНА БОТЬОВА СТЕ РЕШИЛИ ДА ДОКАРАТЕ СМАДЛИВИЯ РУСКИ БОТУШ У БУГАРСКО. АКО ТОВА Е ВЯРНО,АЗ С МОЙТЕ ДВЕТЕ КУНКИ ЧЕПКИТЕ ЩЕ ВИ ОТСЕКА.КОЙТО НИ ОСВОБОДИ ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ" УБИТИЯ ОТ ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ АПОСТОЛ НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА ЛЕВСКИ..."НЯМА НА СВЕТА ДЪРЖАВА (ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТУРЦИЯ) КОЯТО ДА Е НАВРЕДИЛА НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИТОЛКОВА КОЛКОТО РУСИЯ". ДИМИТЪР БЛАГОЕВ-ДЯДОТО ОСНОВАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ. "БЪЛГАРИЯ Е ТРОЯНСКИ КОН НА КРЕМЪЛ В ЕС И НАТО" КОНЯ ЛАВРОВ-ПОЖИЗНЕН ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.ДИНА СТАНИШЕВА ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК НА КПСС ЗА МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ДИМИТЪР СТАНИШЕВ УБИЕЦ НА СТАЧКУВАЩИ ПЛОВДИВСКИ РАБОТНИЦИ СЛЕД ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ ЧЕТИРЕДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГОДИНА. СЕРЕИГЕЙ СТАНИШЕВ МОДЕРЕН ЛЯВ КРЕМЪЛСКИ ПЕДЕР... МЕДИИТЕ НА ДИНА СТАНИШЕВА ВЕЧНО ЩЕ НАВИРАТ БЪЛГАРИЯ В КЛОАКАТА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.САТРАПИТЕ НА ДИМИТЪР СТАНИШЕВ ВЕЧНО ЩЕ ПОСИЧАТ ПО КРЕМЪЛСКА ПОРЪЧКА ТЕЗИ КОИТО НЕ СЛУЖАТ ВЯРНО НА КРЕМЪЛ.СЕРЕГЕЙОВИТЕ ПЕДЕРИ ВЕЧНО ЩЕ ПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ГНУСНА И ПРЕЗРЯНА ЗА СВЕТА...
Принципно добра идея, ама...

2021.07.03 | 08:54

7
То и у нас много килъри додоха оттам, ама тиквата още не са я набацали.
Правилно,

2021.07.03 | 08:06

6
от Украйна вони на седесарски лaйна,
Идиот Новини.бг

2021.07.03 | 08:05

4
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".
Идиот - фашизоид

2021.07.03 | 08:06

5
от Новини.бг, пише тук че негрите не бива да живеят защото са черни, a генералите от армията били разрушители и терористи.

2021.07.02 | 22:47

3
Почнаха бензин да пият хората боли те фара
Олег

2021.07.02 | 22:03

2
От мерак да направи сина си президент въпреки че още не е пълнолетен тоя върви с уверени крачки по пътя на Чаушеско

2021.07.02 | 22:01

1
Шенко украйна не е виновен отварай веднага

Добави коментар

Водещи новини