Русия одобри поставянето на подсилващи дози ваксина 6 месеца след ваксинацията

  • 30 юни 2021 07:37

  • 530
  • 3
Русия одобри поставянето на подсилващи дози ваксина 6 месеца след ваксинацията
© Getty Images/Guliver (архив)

Руските здравни власти одобриха поставянето на подсилващи дози ваксина шест месеца след първата имунизация, докато страната се бори срещу нарастването на броя на заболелите и починалите, предаде Асошиейтед прес.

Здравният министър Михаил Мурашко заяви на среща на правителството, че министерството е издало напътствия, позволяващи ваксиниране на оздравелите от ковид половин година след възстановяването, а на ваксинираните - поставяне на подсилваща доза шест месеца след първата ваксинация. Министърът се позова на "неблагоприятна епидемиологична обстановка в Русия" и подчерта, че "след постигането на групов имунитет и стабилизация (на епидемиологичната ситуация) ваксинирането (срещу коронавируса) ще се извършва веднъж годишно". 

Руската ваксина Спутник V показа в ОАЕ ефективност от 97,8 процента срещу COVID-19

Министърът не посочи данни, подкрепящи необходимостта от подсилващи дози за ваксинираните, отбелязва АП. Вицепремиерката Татяна Голикова обаче спомена "международни и руски изследвания", показващи, че имунитетът при прекаралите вируса се запазва средно шест месеца и постепенно отслабва след 9 до 12 месеца.

Новите насоки се появяват в момент, когато броят на заразените в Русия расте, а темпът на ваксинация е по-бавен, отколкото в много други страни. Националната работна група за борба с коронавируса съобщава за над 20 000 нови случая дневно от четвъртък миналата седмица насам, повече от два пъти над средното в началото на месеца. Днес бяха регистрирани 20 616 нови случая и 652 починали - най-високият дневен брой на смъртните случаи.

Пик на COVID-19 в Москва

Починалите в страната от началото на пандемията са общо 134 545, предаде БТА.

Русия беше сред първите в света, обявили и започнали да поставят ваксина срещу коронавируса, но оттогава е ваксинирала само част от 146-милионното си население. Мурашко съобщи днес, че над 23 милиона, малко над 15 на сто, са получили поне една доза. Ваксинацията се затруднява от широкоразпространено недоверие към ваксините и ограничен производствен капацитет.

Темпът на ваксинация се ускори през последните седмици, след като властите в някои региони направиха ваксинацията задължителна за служителите в някои сектори, включително правителствени служители, работещи в магазини, здравеопазването, образованието, ресторантите и други предприятия от сектора на услугите. Но нарасналото търсене бързо беше последвано от съобщения за недостиг в много региони и експертите поставиха под въпрос дали страната разполага с достатъчно ваксини.

Министърът на индустрията и търговията Денис Мантуров заяви днес, че до днешна дата в страната са били доставени 36,7 милиона комплекта от четирите руски ваксини, а други 30 милиона се очаква да бъдат произведени следващия месец. 

Радина Лазарова
530 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.07.04 | 08:40

3
Ау, ами то верно щели по две дози годишно да поставят, поне до 2030.
Идиот Новини.бг

2021.06.30 | 08:17

1
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".
Идиот - фашизоид

2021.06.30 | 08:17

2
от Новини.бг, пише тук че негрите не бива да живеят защото са черни.

Добави коментар

Водещи новини