Украйна продължи с още три години санкции срещу руски банки

  • 24 юни 2021 19:37

  • 436
  • 0
Украйна продължи с още три години санкции срещу руски банки
© Pixabay

Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога продължи санкциите срещу десетки руски банки, обвинявани от Киев в участие в агресия срещу Украйна, съобщи канцеларията му, цитирана от Ройтерс.

Списъкът включва 55 банки от Русия и сепаратистките райони в Източна Украйна. За срок от още три години им е забранено да правят бизнес в Украйна, както и да използват свои активи и да теглят свой капитал.

Отношенията между Москва и Киев се сринаха, след като през 2014 г. Русия анексира украинската област Крим, а същата година подкрепяни от нея сепаратисти установиха контрол над част от Източна Украйна.

Зеленски освен това подписа и указ за налагане на санкции на магната Дмитро Фирташ.

В него се посочва, че санкциите включват замразяване на активи, забрана за теглене на капитали, отнемане на лицензи, ограничаване на транзита на ресурси и други рестрикции.
Миналата седмица съветът за сигурност и отбрана на Украйна обяви санкциите срещу Фирташ и го обвини, че продава титанови продукти, чиито крайни ползватели са предприятия от руската военна промишленост. Фирташ отрича обвиненията.

Зеленски иска от НАТО конкретни решения за членството на Украйна

Той е бивш поддръжник на сваления проруски президент на Украйна Виктор Янукович и натрупа състояние от продажба на руски газ на правителството в Киев.

Фирташ се издигна до статута на богат и влиятелен бизнесмен в Украйна. Той е с повдигнати обвинения в САЩ за корупция и рекет. Фирташ отрича да е вършил нещо нередно и води от Виена съдебна битка срещу искане да бъде екстрадиран, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
436 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини