Минск иска да изравни знамето, използвано по протестите, със символ на нацизма

  • 21 юни 2021 16:49

  • 288
  • 0
Минск иска да изравни знамето, използвано по протестите, със символ на нацизма
© Getty (архив)

Министерството на вътрешните работи в Минск смята да предложи знамето, използвано по време на протестите в Беларус, да бъде обявено за нацистката символика, предаде газета.ру.

"Ние заедно с други силови структури разработваме проект бяло-червеният-белият флаг и лозунгът "Живе Беларус!" ("Да живее Беларус!") да бъде приравнен със символиката на Нацистка Германия", пише в официално съобщение на вътрешното министерство в Минск.

"Въпросните знаме и лозунг са били използвани от беларуските колаборационисти по време на германската окупация на нашата страна (1941 – 1945 г.). Заради това ние смятаме да предложим те да бъдат определени като символи на Нацистка Германия (като пречупения кръст, флагове на Третия райх и друга атрибутика)", пише още в комюникето.

Справка на novini.bg показва: В законодателството на източноевропейската страна за използване на нацистка  символика са предвидени наказания – от глоба до ефективна присъда лишаване от свобода за срок до пет години.

Беларус прие по-строг закон срещу протестиращите и екстремизма

"Опонентите на Александър Лукашенко развяваха бяло – червено - бялото знаме по време на просетите срещу поредното му преизбиране за президент през 2020 г. (Лукашенко е на власт от 1994 г.). Демонстрантите смятат, че въпросният флаг е истинският национален символ, защото това е било знамето на Беларуската република (съществувала 1918 – 1919 г.). Въпросното знаме е било и национален флаг на Беларус от обявяването на нейната независимост от Москва през 1991 г. до 1995 г., когато е сменено от настоящия лидер на бившата съветска република (на снимката долу)", допълни газета.ру.

 

Валери Зайцев
288 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини