В Армения днес е ден за размисъл преди парламентарните избори

  • 19 юни 2021 08:38

  • 298
  • 0
В Армения днес е ден за размисъл преди парламентарните избори
© gettyimages (архив)

Днешният ден в Армения е ден за размисъл преди утрешните предсрочни парламентарни избори. От полунощ арменско време в страната влезе в сила забрана за агитация на партиите и политическите блокове, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

Според арменското законодателство в този ден лидерите и представителите на избирателните субекти няма да могат да организират срещи с привърженици, да публикуват агитационни материали в средствата за масово осведомяване и социалните мрежи, както и да се изказват по телевизията и радиото. Допуска се единствено вече залепени плакати и транспаранти по улиците на градовете да останат, тъй като законът не предвижда те задължително да бъдат премахнати.

Премиерът на Армения подаде оставка преди предсрочните избори

На фона на политическа криза в Армения, която започна през ноември миналата година, премиерът и ръководителите на парламентарно представените партии се договориха да бъдат произведени предсрочни избори. На извънредно заседание на 10 май депутатите спазиха необходимите формалности, за да може разпускането на парламента да стане юридически възможно. След това президентът Армен Саркисян насрочи предсрочните избори за 20 юни. Никол Пашинян и членовете на правителството му останаха да работят до изборите в качеството си на изпълняващи длъжността. Неговата партия "Граждански договор" ще се яви на изборите самостоятелно, след като отказа да се коалира с други политически сили.

Един от основните съперници на и.д. премиера Пашинян на изборите ще бъде, по мнение на експерти, а също и според социологическите проучвания, бившият президент на Армения Роберт Кочарян, който създаде блока "Армения" заедно с лидерите на партиите "Дашнакцутюн" и "Възраждаща се Армения" Ишхан Сагателян и Вахе Акопян. В изборите ще участва и Републиканската партия на експрезидента Серж Саркисян, която създаде общ блок заедно с партията на бившия шеф на Службата за национална сигурност на Армения Артур Ванецян "Родина". Парламентарната опозиция - партиите "Процъфтяваща Армения" и "Просветена Армения" - също се явяват на изборите самостоятелно. За да влязат в парламента, партиите трябва да преодолеят петпроцентен праг, а коалициите - седемпроцентен.

Novini.bg
298 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини