На срещата с Байдън Путин иска уважение

  • 14 юни 2021 16:49

  • 975
  • 4
На срещата с Байдън Путин иска уважение
© Getty Images/Guliver

На първата си среща в сряда с Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През няма да очаква голям напредък по въпроса с контрола върху въоръженията, отмяна на санкциите или извинения, че Байдън го нарече "убиец", пише Франс прес, цитирана от БТА.

Руският президент вече получи това, което иска: самото провеждане на срещата показва, че Русия е важна.

След седмица на разговори със съюзниците си от Г-7, Европейския съюз и НАТО, Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в ще завърши първата си голяма обиколка в чужбина като президент със среща в Женева с Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През, един от големите му геополитически опоненти.

Като се има предвид мащабите на напрежението между Съединените щати и Москва - кибератаките, намесата на изборите, вкарването в затвора на Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный), отстраняването на опозицията от политическата игра - американски и руски представители минимизираха очакванията от срещата.

Според експерти поканата на Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в сама по себе си е достатъчна за Путин, защото е признак за уважение. Признаването на могъществото на Русия е основен мотив за Путин през двете му десетилетия на власт.

"Една от ключовите движещи сили на външната му политика е усещането, че трябва да върне на Русия мястото, което й се полага в света, и такъв тип събития напълно отговарят на тази потребност", казва Марк Галеоти, специалист по Русия от Лондонския университетски колеж.

"Срещата сама по себе си вече е победа", изтъква Галеоти. Особено, като се вземе предвид, че Путин ще е един от първите лидери, с които Байдън ще се срещне на четири очи след идването си в Белия дом през януари.

Инициативата за срещата беше на Байдън, тя бе предложена, когато Русия демонстрираше сила и струпваше десетки хиляди войници по границата с Украйна.

Путин преди срещата с Байдън: Обвиненията към Русия са фалшиви

Клубът на големите

"Срещата показва, че Русия играе в клуба на големите", казва Александър Шумилин от Руската академия на науките. "Кремъл вижда това и Западът също го вижда".

Никой не очаква приятелски разговор, особено имайки предвид факта, че двамата президенти от шест месеца въвеждат нови и нови санкции и контрасанкции.

Байдън дори нарече Путин "убиец". Изявление, което доведе до привикването на руския посланик в САЩ и на американския посланик в Русия съответно в Москва и във Вашингтон.

Байдън обеща също така да бъде твърд с Путин по темата за кибератаките, по украинския въпрос и във връзка с руските опити за намеса в американски избори. Американският президент каза също така, че няма да стои със "скръстени ръце" по въпроса с "нарушенията" на човешките права, тема, която е неприятна за Кремъл.

Русия не бездейства - през май руското правителство официално включи САЩ в списъка си на "неприятелските страни".

Единственото положително развитие между Русия и САЩ е удължаването през февруари на срока на ядрения договор Нов СТАРТ, последното действащо споразумение между Москва и Вашингтон за ограничаване на въоръженията.

В интервю за американската телевизия Ен Би Си Нюз, излъчено в петък, руският президент заяви, че отношенията със САЩ "са достигнали през последните години най-ниската си точка", но изрази надежда, че Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в няма да е толкова импулсивен като предшественика си Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския.

"Не искаме конфликт" с Русия, увери в неделя Байдън пред журналисти в Нюкий, Англия, след срещата на Г-7.

Руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи заяви, че Москва не храни "никакви илюзии" за срещата и очаква най-много да се стигне до напредък по въпросите на "стратегическата стабилност".

Според експертите двамата лидери ще се стремят най-вече да придадат на конфронтацията си една по-предсказуема форма.

"Отношенията между Русия и САЩ станаха ирационални", смята Фьодор Лукянов, главен редактор на изданието "Русия в глобалната политика", който говори за " анархия на конфликта".

"Сега искат да се премине към една структурирана система, която повече да прилича на Студената война", изтъква той.

Путин: Очаквам срещата ми с Байдън да помогне за старт на диалог

Отлагане на проблема

Като положителен резултат могат да се оценят нови обсъждания на контрола на ядрените арсенали и по въпроса с киберсигурността.

По темата с човешките права и Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) никой не очаква нищо. Няма очаквания и по въпроса с подкрепата, която оказва Русия на сепаратистите в Източна Украйна.

"Путин бе на сто процента ясен, че не разглежда Съединените щати като образец в сферата на човешките права и че не бива да се очаква напредък по въпроса с Украйна", казва независимата анализаторка Мария Липман.

В крайна сметка, смята Марк Галеоти, Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През може да се върне в Москва, наслаждавайки се на славата си, а Байдън ще може да премине към някой следващ въпрос.
"Байдън иска просто да мине тази среща и временно да забрави за Русия. Той си има други проблеми - ковид, Китай", смята експертът.

Според Галеоти "в общи линии" посланието на Байдън към Путин ще бъде: "Ако не ме принуждавате да действам, няма да ви обръщам много внимание".

Засега не е предвидена съвместна пресконференция на двамата лидери след края на срещата им в Женева. Очаква се Байдън да даде самостоятелна пресконференция за медиите, а Путин да говори пред руските журналисти, които го придружават.

Байдън ще даде сам пресконференция след срещата си с Путин

Novini.bg
975 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
САЩ

2021.06.14 | 22:00

4
Но ще получи изолация и още санкции!
може да му каже

2021.06.14 | 20:07

3
че му напомня за дедо му ...
Магелан

2021.06.14 | 19:21

2
Путин е един руски мафиотски бос който си получава процент от всичките руски олигарски който имат милиярди откаднати пари от тези наивни нещастници,руснаците.

2021.06.14 | 17:47

1
Милото Пу/т/и - цял живот се бори да получи уважение от някого. Ами ако си направиш държавата богата, преуспяла, технократична, ако изнасяш върхови технологии, високотехнологични стоки всеки ще те уважава. А така да дрънкаш ръждясало оръжие и да очакваш някой да те уважи - по скоро предизвикваш насмешка и презрение.

Добави коментар

Водещи новини