Италия подкрепя стремежите на Украйна за приемане в ЕС и укрепването на партньорството ѝ с НАТО

  • 10 юни 2021 18:08

  • 300
  • 3
Италия подкрепя стремежите на Украйна за приемане в ЕС и укрепването на партньорството ѝ с НАТО
© Pixabay

Италия признава стремежите на Украйна за присъединяване към Европейския съюз и "твърдо ще ги подкрепя", каза днес италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо, цитиран от АНСА.

На среща в Киев с украинския си колега Дмитро Кулеба Ди Майо наблегна на важното значение на укрепването на отношенията между блока и бившата съветска република. Затова "сме горди, че подкрепихме споразумението между ЕС и Украйна за асоцииране и свободна търговия, както и отстъпките, свързани с (предоставянето на) либерализиран режим на достъп до шенгенски визи" за украински граждани, каза италианският външен министър.

"Изразяваме своето одобрение за партньорството между Украйна и НАТО, защото в рамките на съществуващите механизми това е инструмент за укрепване на отбранителните способности на страната", заяви Ди Майо, цитиран от БТА.

Виталий Кличко е следващият президент на Украйна?

Италианският външен министър напомни също така позицията на страната си за непризнаване на анексията на Крим от Русия и отбеляза пълната си подкрепа за прилагането на Минските споразумения за установяване на дългосрочен и траен мир в Източна Украйна. Кулеба помоли Ди Майо Италия да смекчи карантинните ограничения и да се отвори за украински туристи.

"Обърнах се с молба към правителството на Италия и към Луиджи за това тази страната да се отвори за украински туристи", каза той.

Украинският външен министър даде да се разбере, че страната му е готова да предприеме ответни стъпки. "Искаме да виждаме повече украинци в Италия, а също така туристи от Италия в Украйна", каза той.

На срещата са били обсъдени политическите и икономическите контакти между двете държави, съобщи Кулеба и отбеляза, че днес в Киев се провежда украинско-италиански бизнес форум.

Мая Йорданова
300 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Adrienneilpga

2021.06.11 | 13:04

3
М­­л­­а­­­д­а­ ­м­­­о­к­р­­­а­ ­­у­ч­­е­­­н­и­­ч­к­­а­­­ ­­ч­­­у­­­к­­а­­ ­ ­­­W­ ­­­W­­­ ­­­W­­­ ­­.­ ­B­­ ­­G­ ­­1­ ­­7­­ ­­.­­ ­­C­ ­­L­­ ­­U­­ ­­­B
Christinavdlha

2021.06.11 | 08:37

2
М­­л­а­­­д­­­а­­ ­­м­­­о­к­­р­­­а­ ­­у­­ч­­­е­­­н­и­­ч­­к­а­ ­­ч­­у­к­а­­ ­­­ ­­­W­­ ­W­­ ­W­­­ ­­­.­­­ ­­­B­ ­­­G­­ ­­­1­ ­7­ ­­.­ ­­C­­ ­L­ ­­­U­­­ ­­B
Jyllwtcla

2021.06.11 | 07:59

1
М­л­а­д­а­­ ­м­о­к­­­р­­­а­­­ ­­у­­ч­­­е­­­н­и­­­ч­­­к­­­а­ ­­ч­­у­­­к­а­­­ ­ ­­­W­ ­­­W­­ ­­W­­ ­­.­­ ­­B­­­ ­­G­­­ ­­­1­ ­7­ ­­.­ ­­­C­ ­­L­­ ­­­U­­­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини