Под американски натиск? Украйна промени цитат от Байдън

  • 09 юни 2021 07:21

  • 1390
  • 0
Под американски натиск? Украйна промени цитат от Байдън
© Getty Images/Guliver (архив)

Очевидно под натиск от САЩ, канцеларията на украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога промени изявление за телефонен разговор между него и американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, предаде ДПА.

Разговорът се отнасяше за предполагаемата подкрепа на САЩ за членство на Украйна в НАТО. Първоначално Киев непряко цитира Байдън, посочвайки, че той е обещал "пълна подкрепа за евроатлантическата интеграция на Украйна". Освен това Байдън подчертал колко важно е да се даде на Украйна конкретна перспектива за присъединяване към НАТО.

Байдън покани Зеленски в Белия дом

Американски медии съобщиха, че публикуваното снощи изявление е било променено след обаждане от Вашингтон. Сега в него просто се казва, че "позицията на Украйна" ще бъде взета предвид на срещата на върха на НАТО следващия понеделник в Брюксел. Вече не се споменава нищо за подкрепа за членство в НАТО.

В телефонния разговор Байдън покани Зеленски във Вашингтон. Зеленски първоначално искаше да се срещне с Байдън преди неговата среща с руския президент Владимир Путин следващата седмица.

Украйна настоява за конкретни перспективи за членство в НАТО. Тя смята, че поради анексирането на Кримския полуостров от Русия и руската подкрепа за източноукраинските сепаратисти е заплашена във военно отношение от големия си съсед.

Искането на Киев обаче се възприема изключително противоречиво в алианса с оглед на неуредения конфликт с Москва, предаде БТА.

Освен това членуващата в НАТО Унгария продължава да блокира всякаква украинска инициатива заради предполагаема дискриминация срещу унгарското малцинство в Украйна.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1390 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини