Лавров призова за възобновяване на диалога във военната сфера между страните от Арктическия съвет

  • 20 май 2021 16:20

  • 332
  • 4
Лавров призова за възобновяване на диалога във военната сфера между страните от Арктическия съвет
© Getty Images/Guliver

Министърът на външните работи на Русия Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи призова днес останалите страни с присъствие в Арктика да включат военните въпроси в разговорите си за бъдещето на региона, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Важно е да разширим позитивните отношения, които имаме в рамките на Арктическия съвет, и те да обхванат също и военната сфера", каза Лавров в реч на заседанието на Арктическия съвет в Рейкявик.

"Арктика е територия на мира, стабилността и конструктивното взаимодействие и ние констатираме, че към същата позиция се придържат и нашите партньори", каза руският външен министър и добави: "Убеден съм, че само чрез сътрудничество можем да осигурим процъфтяването на Арктика. . . Подкрепяме идеята за провеждане на среща на върха на арктическите държави, когато за това бъдат създадени необходимите условия. Ако това се случи през периода на (започващото) руско председателство (на съвета), ще сме готови да го направим."

На пресконференция след срещата Лавров изрази безпокойство от разполагането на чуждестранни войски в Норвегия, в близост до руската граница.

"Разтревожени сме от това, което се случва в близост до нашата граница с Норвегия", каза руският външен министър и добави: "Нашият съсед Норвегия, която никога не е подкрепяла принципа за постоянно присъствие на чуждестранни войски, реши да промени своето законодателство."

Миналия месец членуващата в НАТО скандинавска държава, която има къса граница с Русия далеч на север, разреши на Съединените щати да изградят обекти на три летища и в една военноморска база на своя територия, отбелязва Ройтерс.

Държавният секретар Антъни Блинкън е съобщил, че страната му обсъжда планове за разгръщане на допълнителни военни сили в Полша. Това каза още Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"В частност плановете (за разполагане на допълнителни сили на НАТО) се обсъждат открито, вчера попитах Блинкън за това. Във Вашингтон се обсъждат планове за разгръщане на допълнителни, значителни сили в Полша, което ще бъде пряко нарушение на основополагащия акт между Русия и НАТО от 1997 г.", каза руският външен министър.

Русия отправи предупреждение към Запада преди среща на Арктическия съвет

"Надявам се, че всички страни от НАТО разбират, че това не е двустранен въпрос, а такъв, който пряко засяга многостранните задължения на блока по отношение на Русия", подчерта Лавров.

Арктическият съвет бе създаден през 1996 г. за установяване на мирен диалог между държавите от региона и коренното население по въпроси като опазването на околната среда и устойчивото развитие. Темите за сигурността и отбраната обаче не бяха включени в дневния ред.

Напрежението в Арктика се засилва през последните години, като някои държави от съвета се безпокоят от военните дейности, които развиват там други негови страни членки.

В понеделник Лавров предложи да бъдат възобновени срещите на началниците на генералните щабове на държавите от Арктическия съвет с цел успокояване на всяко евентуално възникнало напрежение, отбелязва Ройтерс.
 

Novini.bg
332 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Angielhmka

2021.05.21 | 16:06

4
М­­л­а­­­д­а­­­ ­­­м­­о­к­­­р­­а­­­ ­­­у­­­ч­­­е­­­н­и­­­ч­­к­а­­ ­­­ч­­у­­­к­а­­ ­­­ ­W­ ­­W­­­ ­­­W­­ ­­.­­­ ­­B­­­ ­­G­ ­­­1­­­ ­­7­ ­.­­­ ­­C­ ­­­L­­ ­­U­­­ ­­­B
Aprilcbqja

2021.05.21 | 07:08

3
М­­л­а­­­д­­а­ ­­­м­­о­к­­­р­а­ ­у­­­ч­е­н­­и­­ч­­­к­­­а­ ­­ч­­у­­к­­­а­ ­­­ ­­­W­ ­­W­­ ­W­ ­.­­ ­­­B­ ­G­­­ ­­1­­ ­7­­ ­­.­­­ ­C­­ ­­L­­­ ­­­U­­­ ­­B
88 годишен дядо

2021.05.21 | 06:43

2
КОНЯ ЛАВРОВ Е СЪЩИЯ ИДИОТ,КАТО ПОЖИЗНЕНОТО ПУТЕ
Jessieyimia

2021.05.20 | 17:30

1
М­­­л­­а­д­а­­ ­м­­о­к­­р­а­­ ­у­­ч­­­е­н­­­и­­ч­­к­­а­­­ ­­­ч­­­у­­к­­­а­­­ ­­ ­W­­­ ­­­W­­ ­­­W­­­ ­­.­ ­B­­­ ­G­­­ ­­­1­­ ­­7­ ­­­.­ ­­C­ ­­­L­ ­­U­­­ ­­B

Добави коментар

Водещи новини