Беларус образува наказателно дело срещу медията Tut.by и блокира сайта ѝ

18 май 2021 15:21

Беларус образува наказателно дело срещу медията Tut.by и блокира сайта ѝ
© Getty images (архив)
229 1

Финансовата полиция в Беларус претърси редакцията на най-големия независим онлайн новинарски портал и домовете на няколко негови сътрудници и блокира страницата му в интернет, предаде Ройтерс.

Комитетът за държавен контрол съобщи, че е образувано наказателно дело срещу неназовани сътрудници на медията Tut.by по подозрение за укриване на данъци.

През есента правителството лиши портала от официалния му статут на медия по време на репресивните мерки на властите срещу най-големите улични протести в бившата съветска република, които бяха разпалени от преизбирането през август на дългогодишния президент Александър Лукашенко.

В офиса на сайта Tut.by, който подробно отразяваше протестите, никой не отговаря на обажданията за коментар. Входните врати на редакцията са заключени, отбелязва Ройтерс.

Медията пише на сайта си, че в офисите ѝ в столицата Минск и провинцията има полицаи.

Впоследствие интернет страницата на Tut.by стана недостъпна. Един от основателите на портала каза, че домейнът му е бил блокиран.

Един от журналистите в Tut.by, Екатерина Борисевич, беше осъдена през март на шест месеца затвор, след като оспори официално твърдение, че протестиращ, който е бил убит, е бил пиян към момента на смъртта си.

Беларуската полиция получи по-широки правомощия за репресивни действия срещу демонстранти

Около 35 000 души са арестувани в Беларус за участие в уличните протести, откакто те избухнаха през август, според правозащитни организации. Десетки хора бяха осъдени на затвор. Според властите са образувани над 1000 наказателни дела.

229 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Bethsvsba

2021.05.19 | 10:24

1
М­­л­­­а­д­а­ ­м­о­­­к­­­р­­а­­ ­­­у­ч­е­­н­­­и­ч­­к­а­ ­­­ч­­­у­­к­­­а­­­ ­­ ­­W­­ ­­W­­ ­W­­ ­­­.­­­ ­B­­­ ­­G­ ­­1­­­ ­7­ ­­­.­­ ­C­­ ­­­L­ ­­U­­ ­B

Добави коментар

Водещи новини